fbpx
Ad Reuijl over werken bij Ordina

Ad Reuijl, Data modelleur, over werken bij Ordina

Ad Reuijl is data modelleur en werkt vanaf 2017 bij Ordina, waar hij is begonnen als business consultant/dataanalist. 

Bekijk alle vacatures in data

Waarom heb je voor Ordina gekozen? 

Ordina kon mij naast interessant werk ook een goed opleidingsaanbod bieden. Naast de te volgen Visionworks Academy is er een uitgebreid aanbod aan andere trainingen die mijn ontwikkeling en vooral interesses stimuleren. 

Momenteel zit je op een opdracht bij de Politie. Kun je daar iets over vertellen? 

Na een paar opdrachten in het datalandschap te hebben gedaan, zowel op het gebied van rapportages, backend SQL, maar ook datamigratie en dataanalyse, werd mijn interesse vooral gewekt door nieuwe technieken, zoals Linked Data. Bij een goede toepassing hiervan zijn een heleboel problemen in datawereld, zoals data-integratie, dataintegriteit en betekenis van data, aan de voorkant af te vangen.  

De Politie is precies dáármee bezig, wat de opdracht voor mij een uitgelezen kans maakt om mezelf te ontwikkelen, maar ook om deel te zijn van een enorm gaaf en groot project. Dat de Politie dit aandurft, is echt enorm vooruitstrevend! Ze gaan daarmee grote bedrijven achterna, als Google, Facebook, en Linkedin.   

Werken met Linked Data is enorm uitdagend, je schudt ermee aan de grondvesten van de organisatie.

Werken met Linked Data is enorm uitdagend, je schudt ermee aan de grondvesten van de organisatie: Wat betekent dit? En wat betekent dat? O ja, denken anderen er ook zo over?  

Vragen die discussie oproepen en zwakheden aan het licht brengen. Filosofie is daarmee ook een groot onderdeel van het werk, er zijn zelfs mensen werkzaam die vooral bezig zijn met de filosofische kant, zoals wat is een tijdstip eigenlijk? Als er niet goed wordt nagedacht over zulke dingen, benoemen we straks ten onrechte twee eigenschappen in het datamodel hetzelfde, en is onze dataintegriteit verloren.  

Ik kan hierover wel dagen vertellen, het werk is dusdanig gevarieerd en zo uitdagend dat er geen dag voorbijgaat zonder emotie, of deze nou positief of negatief is; je voelt dat je leeft.

Je bent heel enthousiast over Linked Data. Wat maakt dat zo bijzonder voor jou? 

Linked Data is een vernieuwende techniek die steeds interessanter wordt naarmate je je er meer in verdiept. Je ziet de mogelijkheden van een wereld, waarin gegevens niet meer opgesloten zitten in systemen of websites, maar gestructureerd beschikbaar zijn. Geen websites meer scrapen en vragen stellen wat een gegeven betekent. Geen onmogelijke databasekoppelingen omdat je geen gedeelde key value hebt, maar gewoon zeggen ‘Hey Google, wie is de oprichter van het internet? Google weet dit, want zij kan Wikipedia lezen. Wikipedia presenteert haar data immers op een Linked Datamanier. Google begrijpt dit omdat ze met een gedeeld of gelinked datamodel werken en Google geeft je het antwoord op de vraag, namelijk Tim Berners Lee en Robert Cailliau.  

“Vraag aan Google: Hey Google, wie heeft Linked Data uitgevonden? En Google geeft je direct het antwoordTim Berners Lee. Dit keer komt het antwoord van de site ‘www.beeldengeluid.nl’, drie keer raden hoe zij hun data presenteren en waarom Google het gestructureerd kan uitlezen. 

Waarin verschilt Linked Data van andere technieken? 

Linked Data bestaat best al een tijd, alleen het toepassen ervan blijkt een grote uitdaging. Dat is de reden dat weinig mensen op de hoogte zijn van deze techniek. Het toepassen van Linked Data technieken is niet per se moeilijk, alleen de mind-shift bij mensen en de complexiteit van de natuurlijke wereld zorgen ervoor dat standaardiseren van datasets middels deze techniek langzaam gaat. 

Willen we twee datasets met elkaar combineren, dan blijkt dit in de praktijk vaak enorm moeilijk, vooral als daar vooraf niet over nagedacht is. Dit is één van de problemen die Linked Data probeert op te lossen. Dat vergt dus dat de eigenschappen in een database worden omschreven op een manier zodat deze geen ruimte laat voor verwarring. Zodoende ontstaan er omschreven datamodellen die hergebruikt kunnen worden. Dat is ook meteen de kracht: hergebruik van datamodellen, maar ook eigenaarschap van data. 

Dit maakt Linked Data enorm toekomstbestendig, het is niet zozeer een techniek als wel een filosofie. Hoe ga ik met mijn data om? Hoe registreer ik het op een eenduidige manier, zodat andere mensen het ook begrijpen? Daarvoor zijn richtlijnen bedacht, richtlijnen die zorgen voor standaardisatie. Uiteraard hoort daar ook een techniek bij die de oplossing houvast geeft. 

De richtlijnen komen grotendeels van het W3C, dé organisatie die zorgt voor standaardisatie van het web. Uiteraard leeft data niet alleen op het web, maar ook in privésystemen. De gegevens tussen deze systemen dienen veelal ook uitgewisseld te worden, daarvoor zijn de Linked Data-principes evengoed van toepassing, ook al hebben deze gegevens weinig met het Internet te maken. 

 Wat maakt werken met Linked Data specifiek bij Ordina zo interessant? 

Ordina is één van de weinige partijen die Linked Data en semantisch datamanagement als speerpunt op de agenda hebben staan. Daarnaast hebben we met Marco Brattinga een ware Nederlandse thought leader op dit gebied als vraagbaken en kartrekker werkzaam binnen ons Ordina-team. Daarmee komen we bij klanten goed voorbereid aan en kunnen we direct waarde toevoegen. 

Ordina is één van de weinige partijen die Linked Data en semantisch datamanagement als speerpunt op de agenda hebben staan.

Hoe ervaar je het werken in een High performance teams en wat is de meerwaarde daarvan voor jou? 

Het is leuk om in een team met collega’s van Ordina te werken. Daarnaast weet je dat er meer aandacht wordt besteed aan het sterk houden van het team, erg belangrijk als je met een techniek bezig bent die tot veel weerstand kan leiden in een bedrijf. Een verandering in denken gaat altijd met pijn en moeite. Een High Performance Team biedt de veiligheid van een team en de expertise uit verschillende hoeken van het bedrijf, essentieel voor het laten slagen van een dergelijk project.  

Hoe blijf jbij in je vak? 

Door dagelijks bezig te zijn met Linked Data ben je automatisch al een van de weinigen die er veel van weet. Dat komt voornamelijk omdat er weinig concrete voorbeelden zijn van toepassingen, zeker op grote schaal. Je ontwikkelen in dit vakgebied kan op vele manieren. Jkunt je verdiepen in de techniek of op het vlak van filosofie en betekenis van woorden, maar ook als informatieanalist of gespreksleider. Ikzelf ben meer van de techniek. Ik werk graag met tools als Topbraid Composer, maar ook de onderliggende internettechnieken, zoals protocollen en servers. Recentelijk heb ik weer wat tijd gestoken in het leren van Javascript React. Daarmee moet het straks mogelijk zijn om een applicatie te maken die modelgedreven is. Dat wil zeggen dat een wijziging in het datamodel ervoor kan zorgen dat de applicatie verandert. 

 Waarom ben jij op je plek bent bij Ordina? 

Ordina zorgt goed voor haar medewerkers. Ik ervaar regelmatig een blijk van waardering voor mijn inzet en ik word uitgedaagd door mijn werkgever om me verder te ontwikkelen. Het vak consultancy past ook goed bij mij. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te doen en nieuwe ervaringen op te doen bij verschillende bedrijvenOrdina geeft een bepaalde mate van zelfstandigheid en flexibiliteit, waardoor ik het beste uit mezelf kan halen.