fbpx
Post-its op glazen muur

Agile werken en Louis van Gaal

Bij het lezen van de titel van deze blog kun je je afvragen wat het verband is tussen agile werken en Louis van Gaal. Louis van Gaal heeft ooit gezegd: “Ben ik degene die zo slim is, of ben jij zo dom?”

Ik werk in een omgeving waar op een agile manier gewerkt wordt. Ik zie dat de basis van agile werken, het Agile Manifest helaas nogal eens wordt vergeten. Als ik dat dan aangeef, krijg ik de meest uiteenlopende reacties. Dan moet ik dus denken aan de uitspraak van Louis van Gaal.

Ik zie agile werken vormgegeven in Scrum-teams en als er daar veel van zijn, dan is daar een agile framework omheen gezet, zoals bijvoorbeeld LeSS of SAFe. Tot een zeker niveau werkt dat prima. Maar wat zou je in zo’n setting moeten doen als de materie iets lastiger wordt of als de tijdsdruk toeneemt?

Dan zie ik te vaak dat de mensen die ‘in control’ denken te zijn, c.q. willen zijn, dan teruggrijpen op oude patronen: nadenken, plannen, meer nadenken. Ze gaan bepalen wie daar een uitspraak over mag doen en procedures bedenken.

Wat was de eerste regel van het Agile Manifest ook alweer: “processen en tools boven mensen en interactie”. Nee natuurlijk niet. Juist andersom.

En omdat ze er over gaan nadenken, worden de kleine problemen alleen maar groter en groter en gaan de mensen die er dan uiteindelijk iets over moeten zeggen iets roepen op basis van veel ruis. Erg jammer allemaal. Als ik dit dan uitleg …… je raad het al: daar moeten ze dan over nadenken.

“Ben ik degene die zo slim is, of ben jij zo dom?”