fbpx
groene en rode appel

Agile werken en stoppen met roken

Bedrijven en instanties zijn massaal aan het overstappen van de traditionele manier van software ontwikkelen naar software ontwikkelen op een agile manier. In het kort: van lange trajecten met een big bang-moment naar kort cyclisch werken met elke cyclus een stukje oplevering.

Er zijn mensen die dat erg lastig vinden. Zij krijgen te horen: “Het is een andere mindset en het is allemaal niet zo moeilijk.” En toegegeven dat dacht ik dus ook. Maar er is meer aan de hand, want het agile werken gaat nog steeds niet vanzelf.

Appels

Lange tijd had ik als verklaring de vergelijking met appels. We eten allemaal al enige tijd rode appels. Die zijn we gewend en zijn lekker. Opeens komt onze groenteman met groene appels. Die vinden we doorgaans wat minder lekker, maar dat is een kwestie van wennen. Een andere mindset. En als de groenteman aangeeft dat de prijs van die groene appels een stuk lager is en de houdbaarheid een heel stuk beter is ten opzichte van de rode appels, dan kunnen we leren om ermee te leven.

En dan nog heb je mensen die weigeren die groene appels te eten.

Stoppen met roken

Of kijk eens naar stoppen met roken, dat schijnt lastig te zijn. Als er een medische noodzaak is, dan kan dat helpen, maar stoppen op vrijwillige basis is lastig. Terugval naar oude patronen, weer roken ligt op de loer. Hetzelfde geldt voor agile werken. Patronen veranderen kost tijd en energie. Als er geen duidelijke noodzaak voor verandering is, is terugval naar oude patronen zeker denkbaar.

En de vergelijking agile werken en stoppen met roken wordt nog beter als je bedenkt dat ruim twintig jaar geleden het roken maatschappelijk geaccepteerd was, terwijl het nu juist verboden wordt. Je hebt mensen die houden vast aan het oude (blijven roken) en je hebt andere mensen die stellig overtuigd zijn van het nieuwe (niet roken, want roken is slecht voor een ieders gezondheid).

Zo is het ook met softwareontwikkeling, sommige mensen blijven bij het oude (waterval ontwikkelen), anderen zijn stellig overtuigd van het agile werken. Omdat beiden groepen bestaan, blijft het gedoe. Al bijna twintig jaar.