Agile werken

Agile werken – onbekend maakt onbemind?

Waarom is omschakelen naar agile werken (soms) lastig?

In een eerdere blog heb ik omschakelen naar agile werken vergeleken met stoppen met roken. Als je meerdere jaren gewend bent aan een gewoonte is het lastig om die gewoonte af te leren c.q. om die oude gewoonte om te buigen naar een nieuwe gewoonte. En als het spannend wordt, grijp je makkelijk terug naar de oude gewoonte.

Nu vraag ik me af of het omschakelen naar agile werken wellicht iets te maken heeft met ‘onbekend maakt onbemind’. Om dat te illustreren vergelijk ik het omschakelen naar agile werken met het omschakelen van brandstofvoertuigen naar volledig elektrische voertuigen. Waarom gaan we niet massaal over tot elektrisch rijden en worden er nog steeds auto’s met brandstofmotor verkocht?

Nu hoor ik je denken: ‘te weinig actieradius en steeds moeten opladen.’ Dat dacht ik ook. Of ‘te duur in aanschaf’. En zo zijn er nog meer redenen. Die had ik ook. Maar zijn deze redenen echt of aannames? Of ontbreekt er informatie, zodat je niet een goede afweging kan maken? Dat laatste was in mijn voorbeeld zeker het geval. Dus ben ik op zoek gegaan naar informatie.

Omdenken

Die zoektocht heeft even geduurd. Bij de autodealer krijg je te horen: ‘je moet omdenken’. Ja leuk. Een verdere praktische invulling hoor ik daar niet. Wellicht hebben die brandstofmotor autodealers andere belangen. Met agile werken zie je dit ook. In grote bedrijven wordt bedacht om agile te gaan werken. Kwestie van ‘een andere mindset’. Maar in datzelfde bedrijf willen ze wel de hiërarchie handhaven, sturend werken en vasthouden aan niet-agile rapportages. Spelen hier ook andere belangen?

Dan maar ‘meten is weten’. Hoeveel kilometers rijd ik gemiddeld elke dag? Waar kan ik laden? Hoelang duurt dat laden dan? En wat als ik dan toch stilval met een lege accu?

Laadpunten zijn er genoeg in heel Europa. Variërend van openbare laadpaal tot supersnelladers. En als je een eigen parkeerplaats dan wel garage hebt, kun je er één voor de deur hebben. Hoelang duurt het laden dan? Dat is van een aantal factoren afhankelijk, maar varieert van een klein halfuur (aan de snellader onderweg) tot meerdere uren (openbare paal/eigen paal in de nacht terwijl je slaapt).

Ik heb inmiddels antwoorden op de diverse vragen en aannames die ik had met betrekking tot elektrisch rijden. Binnenkort ga ik een EV aanschaffen. Mijn eigen voorbeeld (waarom heeft het zo lang geduurd voordat ik een EV bestel) is vergelijkbaar met de adaptie van agile werken in een organisatie. Andere belangen, onbekend maakt onbemind en aannames, die (deels) foutief zijn, maakt dat het even gaat duren.