fbpx
kabelhaspels

Altijd zicht op waar de kabelhaspels zijn

Reel-tracking voor Proximus

Geen telecommunicatie zonder kabels in de grond. Dat klinkt zo logisch. En toch staan maar weinigen stil bij wat er allemaal komt kijken voordat de koperdraad of optische vezel op zijn plek ligt. Proximus weet dat maar al te goed. Dit grootste telecommunicatiebedrijf van België heeft voor zo’n drie miljard euro aan kabels op de balans staan. Voor de aanleg en het onderhoud van dit kostbare bezit schakelt het bedrijf partners in, die op hun beurt weer een beroep doen op verschillende onderaannemers. Die krijgen de kabels allemaal op ‘reels’ (in Nederland haspels, in België bobijnen) aangeleverd.

Diefstal of beschadiging

Proximus heeft er belang bij om goed zicht te houden op wat er met de haspels gebeurt, nadat ze de centrale opslagplaats hebben verlaten. Zo wil Proximus eventuele diefstal of beschadiging van het materiaal op afstand kunnen signaleren. Met goed inzicht in de voorraden bij de onderaannemers wil het bedrijf daarnaast het voorraadbeheer optimaliseren.

Reel-trackingsysteem

Hiervoor heeft Ordina voor Proximus een reel-trackingsysteem voor kabelhaspels ontwikkeld. Carlo Schots van Ordina België: “Alle haspels zijn uitgerust met sensoren en de signalen die deze uitzenden, worden continu via het Proximus Lora-netwerk naar de eigenaar doorgestuurd. Alle manoeuvres met de haspels worden sindsdien gesignaleerd en zijn via een dashboard uit te lezen. Nu heeft Proximus altijd zicht op waar de haspels zijn en wat ermee gebeurt.”

Multidisciplinair team

Het Proximus-project is een geslaagd voorbeeld van de businesspropositie Data-driven. Volgens Schots heeft een multidisciplinair team, bestaande uit een UX-researcher en -designer, een IoT-specialist en enkele functionele en technische SAP-specialisten, samen met Proximus en de onderaannemers deze klus in slechts drie maanden geklaard.

Klanten snel bedienen

“Tot onze grote tevredenheid”, concludeert Hans Schurmans, Director Logistics Operations & Transformation van Proximus: “Wij weten nu altijd waar de bobijnen zijn en kunnen op die manier onze klanten snel bedienen. Tegelijk optimaliseren we ons voorraadbeheer en beperken we het risico op verlies, beschadiging en diefstal.“