Anton Stam, Data scientist, over werken bij Ordina

Anton Stam is data scientist en werkt nu ruim vier jaar bij Ordina. Sinds een jaar geeft hij ook trainingen over data science en Dataiku.

Waarom heb je voor Ordina gekozen?

Ordina is mijn eerste fulltime baan nadat ik van de universiteit kwam. Ik werd vooral aangetrokken door het opleidingsprogramma dat Ordina bood. Ik kreeg de eerste twee maanden elke dag trainingen over data science, business intelligence en consultancy. Dat vond ik superleerzaam, vooral omdat de trainingen veel praktischer waren dan ik van de universiteit gewend was. Het feit dat Ordina ook later in de loopbaan blijft investeren in trainingen is ook een belangrijke reden dat ik er nog steeds werk.”

Hoe ben je data scientist geworden?

“In 2016 kon je nog geen data science studeren aan de universiteit. Ik had een university college bachelor en een halve master econometrie toen ik bij Ordina solliciteerde. Het meeste van wat ik weet over data science heb ik dus bij Ordina geleerd, vooral door trainingen en zelfstudie. Tegenwoordig kun je wel echt data science studies volgen, daar ben ik eigenlijk wel jaloers op.”

Het meeste van wat ik weet over data science heb ik dus bij Ordina geleerd, vooral door trainingen en zelfstudie.

Het vak heeft zich in korte tijd dus enorm ontwikkeld. Wat is er precies veranderd in de afgelopen jaren?

“Toen ik vier jaar geleden begon, was data science echt nog een heel jong vak. Veel bedrijven hadden toen vooral het idee dat ze iets met data moesten doen, maar er waren maar weinig die dat ook echt deden. Nu zie je dat bijna elk bedrijf met data werkt en dat data science een belangrijke en meer vanzelfsprekende discipline is geworden. Ik hoef dus minder vaak uit te leggen wat ik precies doe. In de praktijk betekent dat dat we veel sneller aan de slag kunnen.

Op dit moment zijn er twee belangrijke ontwikkelingen gaande. Ten eerste: hoe maak je een eerlijk model? We zijn heel goed geworden in het maken van nauwkeurige modellen, maar je ziet dat sommige van die modellen onbedoeld groepen mensen in- of uitsluiten. Dat hoort natuurlijk niet en we zijn nu op zoek naar oplossingen. Ten tweede: hoe ziet een goede samenwerking tussen data science en de rest van IT er uit? In het begin was je als data scientist een beetje een vreemde eend in de bijt en op de lange termijn werkt dat niet. Veel grote organisaties hebben nu goede manieren gevonden om samen te werken, maar één duidelijk antwoord is er nog niet echt.”

Practice makes perfect: ik ben constant op zoek naar manieren om het beter te doen

Momenteel zit je op een opdracht bij de Rabobank. Kun je daar iets over vertellen?

“Ik zit bij de risico-afdeling van de Rabobank. Zij gaan werken met Dataiku, een data science-softwarepakket. Op deze afdeling werken bijvoorbeeld mensen die berekenen hoe hoog de rente op de hypotheken moet zijn. Ik werk in een team dat de implementatie van Dataiku begeleidt.”

Wat is het Dataiku-platform?

Dataiku is een webapplicatie die goed is in twee belangrijke dingen: het hele analyseproces op één plek samenbrengen en zorgen dat mensen met verschillende expertises goed met elkaar kunnen samenwerken. Je kunt bijvoorbeeld taken zelf uitschrijven in code, maar er zijn ook standaard bewerkingen die je zonder code kunt uitvoeren. Op die manier hoef je niet een expert te zijn in Python om toch aan de slag te kunnen met machine learning.”

Hoe hebben jullie de overstap naar Dataiku bij de Rabobank aangepakt?

We hebben een trainingsprogramma op maat ontwikkeld voor de Rabobank, zodat we tijdens de trainingen goed kunnen aansluiten bij het werk dat ze op de afdeling doen. Verder starten we steeds met één team tegelijk, zodat we de medewerkers tijdens de eerste weken extra intensief kunnen begeleiden.”

Wat is jouw rol binnen het team?

“Ik begeleid de Rabobank-medewerkers bij de overstap naar Dataiku. Ik zorg ervoor dat ze hun werk goed kunnen doen in de software, zo geef ik trainingen in Dataiku en coach ik. Om dat werk goed te kunnen doen, moet ik veel weten over data science, zodat ik het werk begrijp dat de mensen bij de Rabobank doen. Daarnaast moet ik goede trainingen geven, en processen bedenken en begeleiden.”

In je huidige rol ben je dus eigenlijk meer een trainer dan data scientist. Hoe was die overstap voor jou?

“Ik ben erg analytisch ingesteld. Dat komt mij in mijn werk als data scientist heel goed van pas, omdat je de hele tijd puzzels aan het oplossen bent. Maar het overdragen van kennis is ook een onderwerp waar ik mijn passie voor analyse op kan loslaten. Ik kan een training of presentatie tien keer opnieuw schrijven, waarbij ik constant nadenk hoe ik zo goed mogelijk kan overbrengen wat er in mijn hoofd zit. Mijn collega’s kunnen dan wel eens verbaasd zijn als we een training hebben bedacht waar in principe niks mis mee is en dat ik het de volgende keer dan toch helemaal anders wil doen. Op die manier worden trainingen in mijn hoofd ook een beetje een ‘probleem’ dat ik wil oplossen.”

Ik mis het soms wel hoor, om de hele dag direct met data bezig te zijn. Gelukkig schrijf ik ook regelmatig nog wat Python code of zet ik een R Shiny-app in elkaar. Dan kan ik me helemaal afsluiten en raak ik echt in een flow, heerlijk is dat.”

Naast het overdragen van kennis, schrijf ik ook regelmatig weer eens lekker wat R-code of zet ik een R Shiny-app in elkaar.

Wat is de grootste uitdaging die in je rol als trainer bent tegengekomen?

“Dat is zonder twijfel de situatie met het coronavirus. Dat is een enorme uitdaging. Ineens zat iedereen thuis en konden al onze geplande trainingen niet meer doorgaan. Ik heb toen de hele training omgeschreven, zodat iedereen die ook thuis kon volgen, dat kostte veel tijd.”

Hoe blijf je bij in je vak?

“Ik vind het belangrijk om steeds te blijven leren en ik volg de ontwikkelingen in het vak nauwgezet. Het bezoeken van meetups en congressen vind ik het leukst. Een presentatie van een andere data scientist kan me inspireren en dan ga ik thuis ook experimenteren met de technieken waar ik over heb gehoord. Op die manier word je horizon steeds meer verbreed. Verder geloof ik ook echt in practice makes perfect: ik ben constant op zoek naar manieren om het beter te doen dan de vorige keer. Dat geldt voor de code die ik schrijf, maar ook voor de trainingen die ik geef.”

Waarom ben jij op je plek bij Ordina?

“Ordina is een een menselijk bedrijf waar ik echt de kans krijg om me verder te ontwikkelen. Ik vind het ook leuk dat je als consultant bij verschillende bedrijven binnenkomt, op die manier ontmoet ik allerlei interessante mensen en is eigenlijk geen dag hetzelfde.”