Close-up van twee mannenhanden die iets intikt op zijn laptop.

Bas de Roos, Senior Java Developer, over werken bij Ordina

Mijn naam is Bas de Roos. Ik werk bij Ordina Software Development als Senior Java Developer. Hier denk ik mee over nieuwe technologieën en ontwikkelmethodes. Ik kom graag met bruikbare oplossingen.

Welke passie heb jij voor IT?

Ik maak graag oplossingen waar iemand anders wat aan heeft. Ik vind het leuk om vraagstukken of puzzels op te lossen en dat is wat je voortdurend doet als je aan het ontwikkelen bent.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Als ik het kantoor binnenkom, kijk ik eerst in JIRA of ik nog bepaalde issues moet afronden. Mijn team heeft om half tien een stand-up en daarvoor wil ik graag openstaande punten afwerken. In de stand-up bespreken we met het team wat we die dag gaan doen. Daarna probeer ik zoveel mogelijk tijd te besteden aan het bouwen van nieuwe dingen. Verder overleggen we veel in de loop van de dag. Interactie met collega’s is een belangrijk onderdeel van het werk. We praten bijvoorbeeld over hoe we bepaalde bugs gaan oplossen. Dit gaat de hele dag door, een duidelijke afbakening van wanneer wat gebeurt is er niet.

Wat was je leukste project, bij welke klant en waarom?

Ik werk nu voor de Rabobank in een leuk team en voor een project met maatschappelijk belang. Hiervoor heb ik één ander project gedaan, bij DICTU in Assen waar ik aan het klantportaal heb gewerkt. Dit was een heel groot en breed project. Ik deed aan front-end ontwikkeling en heb mij onder andere verdiept in Portlets, Java Server Faces, Enterprise JavaBeans en Webservices. Het was een project waarbij ik allerlei technieken heb ingezet. Het was bovendien een heel zichtbaar project. Iedereen die zaken doet met EZ komt binnen via het klantportaal.

Hoe zorgen jij en Ordina ervoor dat je je verder specialiseert in je vakgebied?

Ik vind het heel fijn dat Ordina haar medewerkers stimuleert om zich verder te ontwikkelen, bijvoorbeeld op het gebied van het halen van certificaten. Ik heb drie certificaten gehaald (SCJP, SCJD en Enterprise JavaBeans) en ben nu bezig met de certificering voor Java Enterprise Architect. Ik heb een online cursus gedaan bij Oracle. Je werkt dan in een leeromgeving waar mensen van over de hele wereld zijn ingelogd.

Wat wil jij (nog) bereiken in jouw carrière?

Ik wil graag doorgroeien naar architect, een rol waarbij je het overzicht hebt. Een software architect is verantwoordelijk voor het opzetten van de architectuur rekening houdend met randvoorwaarden zoals betrouwbaarheid, performance, schaalbaarheid, onderhoudbaarheid en security. Ik blijf een techneut die het leuk vindt om software te bouwen.

Wat is jouw grootste passie naast je werk en waarom?

Ik doe veel aan sport. Ik hou van hardlopen en loop elke week 12 kilometer. Ik heb een zittend beroep, dus het is belangrijk dat ik een beetje in beweging blijf. Ik doe ook mee aan wedstrijden, zoals de Acht van Drachten. Acht kilometer vind ik een prettige afstand. Ik loop meestal wat langer dus dan heb ik aan het einde nog energie over om de laatste kilometer aan te pakken.

Ik doe ook het een en ander met elektronica. Ik probeer bepaalde dingen in mijn huis te automatiseren. Dit doe ik met een Raspberry Pi, een minicomputer waarmee je bijvoorbeeld het licht in je huis kunt controleren.

Verder zoek ik alles wat ik doe iets wat me blij maakt en plezier geeft. Zo ben ik in teamverband altijd op zoek naar een manier om plezier met elkaar te hebben. Het werk moet niet alleen draaien om het halen van een deadline, maar ook om leuke dingen met elkaar doen en de teamspirit erin houden. De kracht van enthousiasme zoek ik in mezelf en bij anderen.