fbpx

‘Bij Ordina heb ik in korte tijd ontzettend veel geleerd over FME’

Marjan Broekhuizen (30) kwam bij haar vorige baan in aanraking met FME. Bij Ordina dompelt ze zich vol enthousiasme volledig onder in dit specifieke onderdeel van haar vakgebied GEO-ICT.

Als Marjan Broekhuizen een oude landkaart ziet, gaat haar hart sneller kloppen. Waar ‘m dat in zit? Misschien wel in het feit dat ze is opgegroeid in Dronten, denkt ze zelf. Dronten ligt in Flevoland, onze jongste provincie die ontstond door de Zuiderzee stukje voor stukje in te polderen. ‘Hoe Flevoland eigenlijk vanuit het niets is gemaakt, dat vind ik super interessant,’ vertelt Marjan, inmiddels woonachtig in Utrecht. ‘Hoe maak je land? Waarom staan dingen waar ze staan? Maar ook: hoe kun je dat weergeven? Stuk voor stuk zaken waar ik altijd veel over heb nagedacht.’

Combinatie geografie en IT

Het verraste dan ook niemand dat Marjan Sociale Geografie en Planologie ging studeren aan de Universiteit van Utrecht. En dat ze daarna een master Geographical Information Management and Applications (GIMA) volgde. Dat ze opgroeide met computers en al regelmatig knutselde en programmeerde, wakkerde het vuurtje aan om haar liefde voor geografie te combineren met IT. Haar eerste baan – functioneel beheerder van geografische informatiesystemen (GIS) bij de gemeente Utrecht – was opnieuw een logische stap. ‘Daar kwam ik erachter dat ik kaarten maken inderdaad leuk vind,’ vertelt Marjan. ‘Maar ook dat het telkens een beetje hetzelfde is. Daarom zocht ik naar een nieuwe uitdaging.’

Op onze eigen FME-server kunnen we allerlei nieuwe dingen uitproberen

Verder in FME

Die vond de Flevolandse bij Ordina, waar ze solliciteerde op de functie van GEO-ICT FME-consultant. In april 2021 begon ze. FME staat voor Feature Manipulation Engine. Het is software die ruimtelijke ETL-processen (Extraction, Transformation and Load) tussen databestanden uit diverse bronnen en bestanden faciliteert. Marjan: ‘Bij de gemeente was ik al in aanraking gekomen met FME. Ik merkte vrij snel dat dit een handige manier was om data te delen of over te zetten. Ik kon daardoor zaken automatiseren die ik daarvoor met de hand deed. Daar wilde ik graag in verder. Bij Ordina deed die kans zich voor. FME is al jarenlang een van de kerncompetenties binnen de business unit GEO-ICT. En het bedrijf is ook niet voor niets Associate Partner van FME-ontwikkelaar Safe Software. Ik dacht hier snel stappen te kunnen zetten op het gebied van FME.’

Leren, leren, leren

Marjan kwam allerminst bedrogen uit. ‘Ik kwam hier binnen met minimale basiskennis over FME. Ordina heeft me de tijd en de ruimte gegeven om in korte tijd ontzettend veel te leren over dit vakgebied. Dat doen ze vooral door me zelfstandig aan de slag te laten gaan. Dat kan, omdat er meer dan genoeg senior collega’s zijn op wie ik kan terugvallend en van wie ik veel kan leren. In de Teams-chat is er altijd iemand beschikbaar om mee te sparren. Daarnaast hebben we binnen Ordina een FME-community, waarin we tijdens maandelijkse meetups kennis uitwisselen. We hebben zelfs een eigen FME-server, waarop we nieuwe dingen kunnen uitproberen. Dat is ontzettend leuk.’

FME-certificering

Tegelijkertijd werkt Marjan aan het behalen van haar FME-certificaat. ‘Die certificering krijg je niet zomaar,’ zegt ze. ‘Je moet sowieso twee jaar werkervaring hebben. Daarnaast moet je een aantal workspaces indienen en een soort tentamen maken. Het kost dus best veel tijd en energie, maar dat is het waard. Ik ben tijdens het traject goed begeleid door Ordina. Zo heb ik met andere collega’s een interne FME-certificeringsdag gehad, waarbij werd besproken wat we nodig hebben om het certificaat te behalen. Ik vind het mooi dat Ordina hierin investeert. Al is het ook wel logisch, omdat het richting klanten aantoont dat er kennis in huis is.’

Bovenleidingen

Over klanten gesproken: al vrij snel ging Marjan aan de slag bij ProRail. Bij de spoorwegbeheerder moeten de CAD-tekeningen van de bovenleidingen met FME worden omgezet naar een ander bestandstype en ander systeem. ‘Daarbij kijk ik hoe we benodigde data uit de tekeningen kunnen halen. Die data moeten vervolgens gevalideerd worden: is dit wat we hadden verwacht? Zo kun je bij een CAD-tekening met het oog zien of een bepaalde lijn een bovenleiding is. De computer weet dat niet. Dat moet je dus programmeren. Dat hele proces – informatie omzetten van het ene naar het andere systeem – is FME. Het logisch nadenken, het bepalen van logische stappen, dat is wat ik zo leuk vind aan FME. Dát, gecombineerd met mijn voorliefde voor kaarten en geografische informatie, zorgt ervoor dat ik hier echt op mijn plek zit. En er valt nog genoeg te leren. Zo wil ik meer weten over 3D-data. Het kadaster is bijvoorbeeld nog helemaal in 2D, terwijl 3D-data veel meer kansen zou bieden. Je kunt tot allerlei nieuwe geografische inzichten komen.’

Meer werkplezier door teamgevoel

Ook het werken in teamverband draagt bij aan Marjans goede gevoel bij Ordina. ‘Ik werk bij ProRail nauw samen met een informatieanalist, twee ontwikkelaars en een tester/Scrum Master. We hebben een levendige chat via Teams en kijken en denken heel veel mee met elkaar. Het werken in teamverband en het werken aan een concrete opdracht voor een klant – ook nieuw voor mij – vind ik heel leuk. Dat teamgevoel draagt wel echt bij aan het werkplezier. Het zorgt er ook voor dat ik me in no time Ordinees ben gaan voelen!’