Bij Advanced Power Solutions (APS), voorheen Panasonic Energy Europe en onderdeel van het Japanse concern Panasonic, staan ze aan het begin van een nieuw avontuur. Het Belgische bedrijf is een van de belangrijkste leveranciers van consumentbatterijen op de Europese markt. In de zomer van 2021 is APS overgenomen door investeringsmaatschappij Aurelius en vaart het nu een onafhankelijke koers. Om de efficiëntie van de nieuwe organisatie te verbeteren en de business- processen te optimaliseren en te versnellen, stapt APS over op een nieuw ERP-systeem, waarbij Ordina de implementatie verzorgt.
Tommy Leirens is als Group Manager Business Applications bij APS verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het ERP-project. “Als Advanced Power Solutions staan we op eigen benen en maken we in feite een nieuwe start. En ja dat is spannend voor iedereen, maar tegelijkertijd ook een mooie uitdaging”, vertelt hij enthousiast. “Naast ons hoofdkantoor in de buurt van Brussel hebben we twee productiefaciliteiten; een in het Belgische Tessenderlo en de andere in Polen in Gniezo, met een gecombineerd productievolume van meer dan 1800 miljoen eenheden in 2020. Naast de merknamen Panasonic en Eneloop verkopen we onder meer een aantal private brands.”
Ordina kenmerkt zich door snelheid en daadkracht en dat is wat we nu nodig hebben.
Overstap naar SAP S/4 HANA
Met de overname werd duidelijk dat er op korte termijn iets moest gebeuren ten aanzien van het bestaande ERP- systeem. Leirens: “De grote uitdaging momenteel is ons ERP-pakket. We gebruiken nu nog het oude SAP R3, maar we weten allemaal dat SAP dit systeem in de toekomst niet langer blijft ondersteunen en dat er een nieuwe opvolger is, namelijk SAP S/4 HANA. Toen we nog onder de vlag van Panasonic opereerden, waren er al plannen in die richting, maar met de overname is dat in een stroomversnelling terechtgekomen. Aanvankelijk was het de bedoeling om het oude SAP-systeem tijdelijk nog te gebruiken en los te koppelen van Panasonic, maar uiteindelijk is besloten om alsnog de overstap te maken naar het nieuwe SAP S/4 HANA. In de praktijk betekent dit dat we eerst voor onze administratie op de drie locaties de overstap maken naar SAP 4 /HANA. In de tweede fase is het de bedoeling dat we voor de productie ook SAP S/4 HANA gaan uitrollen en naar één operationeel SAP-systeem gaan. Je kunt namelijk niet zomaar even SAP bij de fabrieken naar binnen duwen. Heel wat zaken worden aangestuurd door andere systemen die je met SAP niet zomaar kunt vervangen.”
Strakke deadline
Dat er uiteindelijk toch voor een SAP S/4 HANA Greenfield-implementatie is gekozen, heeft volgens Leirens een aantal oorzaken. “De SAP-omgeving die we nu nog gebruiken, dateert uit begin 2000. Die omgeving is volledig geboetseerd naar een Panasonic-blueprint. Het gaat om een multi-client-omgeving, waarbij we met meerdere Panasonic-firma’s in die omgeving zitten, terwijl de firma’s geen enkele activiteiten delen. Veel zaken waren al door andere Panasonic-firma’s bepaald die eerder op deze omgeving waren aangesloten, zodat we slechts konden volgen. Daarnaast is er heel veel maatwerk verricht naast het bestaande SAP. Allemaal redenen om voor de nieuwste SAP-versie te kiezen. We kunnen nu zelf alles bepalen. Hier hebben we altijd van gedroomd, maar we hebben wel met een hele strakke deadline te maken, want eind maart 2023 moeten we de overstap afgerond hebben.”