fbpx
Gemeente Bergen op Zoom

Gemeente Bergen op Zoom verhoogt eigen digitale weerbaarheid

Ordina komt met realistisch stappenplan om cybersecurity te vergroten.

Gemeenten proberen in hun digitale dienstverlening klanten en bedrijven zo optimaal mogelijk te bedienen. Door de toegenomen digitalisering wordt het belang van informatiebeveiliging en privacy steeds belangrijker. Zo ook voor de Noord-Brabantse gemeente Bergen op Zoom.

Digitale werkplek

“Als gemeente denken we continu na over onze digitale veiligheid en het beschermen van de belangen van de burgers”, aldus Hans Baaten van de gemeente Bergen op Zoom. “We willen onze eigen digitale weerbaarheid steeds naar een hoger niveau brengen. Om security-incidenten in de toekomst te voorkomen, waren er nu maatregelen nodig om de huidige digitale werkplek van onze werknemers, die is gebaseerd op Office365, te optimaliseren en nog adequater te beveiligen”.

Goede tips

De gemeente Bergen op Zoom koos na weging van een aantal aanbestedingen voor Ordina. De IT-dienstverlener uit Nieuwegein kwam als beste uit de bus op het gebied van ervaring, professionaliteit en prijs/kwaliteit. “Al tijdens de intake kwam het Ordina-team met een aantal goede tips om de digitale weerbaarheid te verhogen. Dat was direct al een quick win en voor ons een teken dat de Ordina-consultants de kennis en de expertise hadden om ons te kunnen helpen. Ook in het verdere proces werd duidelijk dat Ordina goed begrijpt wat de impact is van de security-risico’s voor een gemeente. We waren aangenaam verrast door het vakmanschap van het Ordina-team, de focus op samenwerking en het continu zoeken naar mogelijkheden tot verbetering. Ook de samenwerking tussen ons klantteam en Ordina is goed bevallen, met name de relaxte, maar tegelijkertijd professionele en realistische manier waarop er werd gewerkt.”

Stappenplan

Op basis van de solution Cyberdetection & Response kwam het multidisciplinaire High performance team van Ordina met een gestructureerd en helder stappenplan dat een goede balans biedt tussen praktische haalbaarheid en cybersecurityvisie. In het uiteindelijk adviesrapport staat duidelijk aangegeven welke aanbevelingen prioriteit hebben en welke op een later tijdstip uitgevoerd kunnen worden, afhankelijk van budget, tijd en middelen. “Budgetten zijn altijd onderwerp van gesprek geweest. Het is als gemeente prettig om te weten waar we als eerste ons geld op moeten zetten om onze digitale weerbaarheid continu te blijven optimaliseren. Bijzonder fijn dat Ordina hierin met ons heeft meegedacht.”

In goede handen

Met de aanbevelingen in het rapport kan de gemeente Bergen op Zoom haar digitale veiligheid nog verder optimaliseren. “Het is onze verantwoordelijkheid dat de gegevens van onze burgers bij ons in goede handen zijn. Zij willen de zekerheid dat we goed met hun informatie omgaan. Dat is niet meer dan normaal. We kunnen door het onderzoek van Ordina en hun adviezen de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van de gegevens van onze burgers nog beter borgen.”

Ordina Solution for Cyberdetection & Response

“IT speelt voor vrijwel elke onderneming een steeds grotere rol in de bedrijfsvoering”, aldus Peter Groenewegen, business lead Cyber Detection & Response bij Ordina. Tegelijk met de omvang en de complexiteit van de IT-omgeving neemt de kans op cybersecurity-incidenten toe. “De impact van zo’n security-incident op een organisatie kan enorm zijn. Helaas is het om diverse redenen onmogelijk om alle security-incidenten te voorkomen. Hackers vinden telkens weer nieuwe mogelijkheden om systemen en netwerken binnen te dringen, terwijl organisaties vaak onvoldoende in- en overzicht hebben in hun IT-omgeving of IT gebruiken die niet geüpdatet kan worden.”

“Wél is het mogelijk om de businessimpact van cybersecurityincidenten op organisaties te minimaliseren”, gaat Peter verder. “Dat is precies wat we doen met de Ordina Solution for Cyberdetection & Response. We bieden daarmee een integrale aanpak waarbij we een organisatie voorbereiden op potentiële cybersecurity-incidenten en de businessimpact daarvan. We adviseren concrete maatregelen om die cybersecurityincidenten te voorkomen of te detecteren en leveren maatregelen om die cybersecurity-incidenten te kunnen detecteren. Samen acteren we dan op de gedetecteerde cybersecurity-incidenten.”

Meer informatie

Wilt u meer weten over onze solution Cyberdetection & Response, neem dan contact op met Peter Groenewegen, business Lead Cyberdetection & Response.