fbpx

Hoe kan mixed-reality-technologie Alliander ondersteunen?

Wearables, robots, slimme brillen: aan innovatieve gadgets geen gebrek in het Research Center van netbeheerder Alliander. De experimenten die de onderzoekers er uitvoeren, hebben uiteraard een doel: uitvorsen hoe digitalisering Alliander kan ondersteunen bij  de energietransitie. Recent boog het team zich samen met Ordina over  de combo Azure Spatial Anchors – HoloLens. Kan die mixed-reality-oplossing het werk van technici verlichten?

Nutsbedrijven staan ‘onder hoogspanning’ om de energietransitie en de groeiende elektrificering bij te benen. Zo ook Alliander, dat 3 miljoen Nederlandse gezinnen en bedrijven van elektriciteit en gas voorziet.

“In de volgende jaren moet ons elektriciteitsnet drastisch veranderen en uitbreiden”, begint Emese Corbet, portfolio consultant in het Research Center. “Om dat te realiseren, hebben we onder meer een pak nieuwe technici nodig. Die zijn schaars en de job wordt steeds complexer.”

Samen met haar collega’s experimenteert Emese daarom met technologie die het werk van die technici makkelijker kan maken. De slimme bril, bijvoorbeeld.

Hoe slim zijn smart goggles?

Een paar jaar geleden bestudeerde Alliander al de HoloLens, de smart goggles van Microsoft. De toepassingen waren toen beperkt, maar ondertussen heeft de technologie een hoge vlucht genomen.

“Tien jaar geleden was het een hype, nu wordt het realiteit”, aldus Remco Bulten, die het Extended Reality-team binnen het Research Center aanstuurt. “Techgiganten blijven inzetten op de slimme bril. Daarom besloten we het potentieel nog eens te onderzoeken, dit keer in combinatie met Azure Spatial Anchors. Ook met die technologie hielden we in het verleden al geëxperimenteerd, maar dan in combinatie met mobiele telefoons. Nu wilden we Spatial Anchors koppelen aan de HoloLens.”

Wat zijn Spatial Anchors?

Hoe een slimme bril werkt, moeten we je vast niet meer uitleggen. Maar misschien ben je minder vertrouwd met Spatial Anchors?

Een ‘ruimtelijk anker’ is een punt in een fysieke ruimte dat je via het Azure Spatial Anchors-platform in de cloud opslaat – ‘verankert’ –, inclusief zijn coördinaten. “Je bewaart niet één maar een heel aantal punten in zo’n ruimte en je kan er commentaren aan toevoegen”, legt Remco uit. “Zo ontstaat een punttekening die je in de cloud archiveert. Zie het als een digitale vingerafdruk van een ruimte. Kom je op een later moment weer in de fysieke ruimte, dan zal de HoloLens de punten herkennen en de content als een hologram afbeelden. Een perfect toonbeeld van mixed reality, dus.”

Samenwerken zoals het hoort

Voor dat onderzoeksproject sloeg Alliander de handen in elkaar met Ordina. “We hadden in het verleden al succesvol, en met plezier, samengewerkt, dus we besloten meteen om hen erbij te halen”, vertelt Emese.

Remco stelde een projectteam samen met twee adviseurs, een Microsoft-expert, een procesontwikkelaar en enkele developers. Samen testten ze hoe de technologie precies werkt en ontwikkelden ze een demo-app.

Remco heeft niets dan lof over de samenwerking met Ordina: “Een partnership met een derde partij is altijd een dubbeltje op zijn kant, maar alles verliep vlekkeloos. De consultants bleken echte experts, werkten vlot met ons samen en waren tegelijk heel onafhankelijk. Dat was echt een schoolvoorbeeld van agile working.”

“Een partnership met een derde partij is altijd een dubbeltje op zijn kant, maar alles verliep vlekkeloos. Dit was echt een schoolvoorbeeld van agile working.”

Remco Bulten, product owner HoloLens in het Mixed-reality-team

Workload van monteurs verlichten

En de resultaten? Ook die stelden niet teleur: de combinatie van de HoloLens en spatial en object anchors werkt ontzettend vlot en nauwkeurig. “Er zit veel potentieel in deze technologie en we willen hier in de toekomst een aantal use cases rond bouwen. Het kan bijvoorbeeld een manier zijn om het werk makkelijker te maken voor onze monteurs en technici. Dit was een gedroomde pilot die ik nu enthousiast intern kan promoten”, concludeert Emese.

“Er zit veel potentieel in de combinatie HoloLens – Spatial Anchors. We willen hier in de toekomst een aantal use cases voor bouwen die het leven van onze monteurs en technici makkelijker kunnen maken.”

Emese Corbet, portfolio consultant in het Research Center