Hypotheek afsluiten zonder tussenpersoon?

case Van Lanschot

Steeds meer mensen willen zonder bemiddeling van een tussenpersoon een hypotheek afsluiten. Bankier Van Lanschot wil zijn klanten hierin graag tegemoetkomen en vroeg Ordina begin 2016 om een klantportaal hypotheken in te richten. Onder leiding van Paul Reith heeft Ordina dit portaal binnen dertien weken gerealiseerd.

Volledige regie nemen

Het portaal blijkt een succes. De klant heeft de mogelijkheid om de volledige regie te nemen. Hij voert alle gevraagde gegevens in, uploadt de benodigde documenten en de aanvraag wordt vervolgens verwerkt. Er is een mechanisme ingebouwd dat test of de huizenkoper voldoende kennis en ervaring heeft. Reith: “Zo voldoet de bank aan zijn zorgplicht, krijgt de klant meer overzicht en regie, en profiteren beide van een snellere afwikkeling met een kleinere foutkans. Iedereen is dus tevreden.”

Nadat het hoofdkantoor doordrongen was van de voordelen, heeft Van Lanschot een roadshow gehouden langs alle regiokantoren. Op basis van de eerste ervaringen kwamen tijdens die ronde nog aanvullende wensen naar voren om het portaal te finetunen. Zo kwam de wens van bankiers om vooraf gegevens in te vullen die de bank al van de klant weet. Hiermee kunnen ze gerichter op de situatie van de klant inspelen. Reith: “Ook deze functionaliteit zijn we samen met Van Lanschot aan het ontwikkelen.”

Goed partnerschap

Directeur Margreet Rijken van Ordina Data & Finance Solutions (ODFS) vindt het klantportaal bij Van Lanschot een mooi voorbeeld van innovatie die ODFS in constructieve samenspraak met haar opdrachtgever heeft gerealiseerd. Rijken: “Dit vraagt om goed partnerschap. Van Lanschot was verrast door onze snelle en wendbare – agile – aanpak en heeft zijn organisatie daar direct op afgestemd.”

Margreet ziet meer mogelijkheden voor innovatie van de financiële dienstverlening: “Om maar een voorbeeld te noemen: we werken nu aan LCKR, een innovatieve oplossing waarin de klant gevoelige gegevens en documenten
kan bewaren en daarin andere partijen inzage kan geven. Dat bespaart hem het voortdurend uploaden en verzenden van documenten naar derden.”