Martin Koersen presenteert de app Tommi€

Tommi€ leert mensen met geld omgaan

In gemeente Amsterdam hebben meer dan 250.000 mensen geldproblemen. En dat leidt geregeld tot crimineel gedrag en huisuitzettingen. Stel nu dat we die kwetsbare groep mensen verstandiger met hun geld kunnen laten omgaan. Hoeveel maatschappelijke problemen voorkomen we dan?

Ontwikkelen app

Die vraag was aanleiding voor een samenwerking tussen Gemeente Amsterdam en Clockwork. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een beperkt verstandelijk vermogen en zeer beperkt inkomen niet altijd de app van de bank gebruiken, omdat ze die te complex vinden. “En die vertelt mensen ook niet wat een verstandige financiële beslissing is”, zegt Martin Koersen – managing director bij Clockwork. “Daarom zijn we samen de uitdaging aangegaan om een app te ontwikkelen die kwetsbare mensen dagelijks vertelt wat ze kunnen besteden.“

Kennis koppelen

Het vooronderzoek leidde tot acht aannames. Die zijn vervolgens door psychologen en neuromarketeers van Clockwork getest bij de doelgroep én mensen die werkzaam zijn bij Pantar, de sociale werkvoorziening in Amsterdam. “Wij verdiepen ons bij elk project in de marktsituatie én eind gebruikers: in hun leven, zekerheden, angsten en manier waarop ze met beslissingen omgaan. Want als je die twee op de juiste manier weet te koppelen, dan kom je tot een app die dicht bij mensen staat, intuïtief werkten interactie uitlokt bij doelgroep. En daarmee blijf je relevant in een steeds digitalere wereld. Digitaal accelereren noemen wij dat.”