Een man en een vrouw hebben VR-brillen op. Rechts zien we het virtuele beeld wat zij zien.

Virtueel oefenen met sociale weerbaarheid

Zorginstelling ’s Heeren Loo helpt mensen met een verstandelijke beperking om zelf keuzes te maken en zich zelfstandig te bewegen in het maatschappelijk verkeer. Voor jezelf opkomen is voor veel burgers een uitdaging, maar mensen met een licht verstandelijke beperking hebben hier extra moeite mee. Ze komen ongewild in lastige en soms zelfs gevaarlijke situaties terecht, met alle gevolgen van dien. Daarom coachen de medewerkers van ’s Heeren Loo hun cliënten in sociale weerbaarheid.

De oefeningen vinden meestal plaats in een gymzaal, waarbij de behandelaar als acteur verschillende rollen speelt en de cliënt daarop leert reageren. Maar dit rollenspel kent zijn beperkingen. Medewerkers zijn nu eenmaal geen beroepsacteurs en ook de situatie wordt ervaren als kunstmatig. Daarom ging ’s Heeren Loo op zoek naar een realistische simulatieomgeving en vond de oplossing bij Ordina SMART Technologies.

Virtuele stadswijk

Ordina creëerde in samenwerking met een team van specialisten van ’s Heeren Loo een virtual reality-omgeving. De cliënt loopt door een virtuele stadswijk en ontmoet de coach daar in verschillende rollen en gedaanten. Om dit te bewerkstelligen draagt zowel de therapeut als de cliënt een HTC Vive-virtual realitybril. Hierdoor zien ze de virtuele stadswijk en een avatar die de ander representeert. Via bewegingscontrollers kunnen cliënt en coach hun avatar met het lichaam besturen. Hierdoor ontstaat het gevoel dat ze het zelf zijn, wat belangrijk is voor de beleving van de simulatie.

Uniek in de wereld

“Die ‘full motion body tracker’ gebruiken ze ook wel in de filmindustrie, maar de combinatie van deze technieken voor de zorg is uniek in de wereld”, zegt Jasper Jochem van Ordina. “Je kunt in deze simulatie met elkaar praten en je in een realistisch voelende situatie bewegen. Het is nog maar een proef, maar de resultaten zijn veelbelovend.”

Suzanne Verheijden, programmamanager Innovatie ’s Heeren Loo: “Het was geweldig om te zien hoe de wensen van de behandelaars omgezet werden in technische en innovatieve oplossingen. Het goede teamwork heeft geleid tot een prachtig resultaat voor onze cliënten.”