VR en AR voor leren en presteren

Ziet u het ook? Dat technologische ontwikkelingen harder gaan dan de kennisontwikkeling van uw medewerkers. Terwijl de schaarste aan specialisten en de battle-for-skills op de arbeidsmarkt het bijzonder complex maken om dat kennisgat te vullen. Ordina heeft grensverleggende IT-oplossingen om dit gat te dichten.

Leren en presteren

Jasper Jochem (Ordina Smart Technologies): “De Marine streeft ernaar om opleidingen zo praktijkgericht mogelijk aan boord van haar schepen te houden. Maar de schepen zijn steeds vaker op missie en dus niet beschikbaar vooropleidingen. Wij hebben aangetoond dat immersive learning met virtual reality een oplossing kan bieden voor uitdagingen op het gebied van opleiden en trainen.”

Deze kennisontwikkeling heeft vanzelfsprekend een positieve invloed op de prestaties op de werkvloer. Maar smart employee empowerment omvat meer dan dit. De volgende stap is performance support on the job. Jochem: “Met VR maken we leren overtuigender, sneller en persoonlijker. Met AR brengen we kennis en ervaring naar de praktijk. Onder meer voor stationsmanagers.

Stationsmanagers zaten voorheen altijd op een kantoor, ver van hun ‘klanten’. Dankzij de inzet van een Hololens en AR kunnen zij nu vrij rondlopen op de plek waar hun ‘gasten’ zijn. Ze krijgen real-time door als zich problemen voor doen met een roltrap of als er ergens moet worden schoongemaakt. Daarbij zien ze wie verantwoordelijk is voor het specifieke issue en kunnen ze direct de juiste personen bereiken om dit op te lossen.

Voorbeeld 1: een virtueel marineschip waarin (toekomstige) medewerkers van de Koninklijke Marine kunnen rondlopen en opleidingen volgen. En waarin brandoefeningen worden nagebootst en inslagen gesimuleerd. Geen toekomstschets, maar realiteit. Ordina heeft in samenwerking met Damen Shipyards voor de Koninklijke Marine een Proof of Concept (PoC) gebouwd van een digitale opleidingsomgeving.

Voorbeeld 2: stationsmanagers van de NS zaten voorheen altijd op een kantoor, ver van hun ‘klanten’. Dankzij de inzet van een Hololens en augmented reality kunnen zij nu vrij rondlopen op de plek waar hun ‘gasten’ zijn. Ze krijgen real-time door als zich problemen voor doen met een roltrap of als er ergens moet worden schoongemaakt. Daarbij zien ze wie verantwoordelijk is voor het specifieke issue en kunnen ze direct de juiste personen bereiken om dit op te lossen.”

Kwestie van digitaal accelereren

Ziet u ook een kennisgat ontstaan, wilt u kennisontwikkeling digitaal accelereren óf prestaties op de werkvloer verhogen? Ordina laat graag zien hoe we ‘leren en presteren’ kunnen ondersteunen met VR & AR, om zo het maximale te halen uit de bestaande populatie medewerkers.