Vrouw schrijft op whiteboard

De houdbaarheidsdatum van een scrummaster

Scrummaster: ten minste houdbaar bij scrumteam = X TIJD na start in team.
Ja, hoe lang kun je als scrummaster in een team blijven? Ik denk niet dat er een vaste houdbaarheidsdatum is voor een scrummaster, maar ik denk wel dat er een houdbaarheid is en dat je niet te lang bij hetzelfde scrumteam moet blijven.

Waarom houdbaarheidsdatum?

Waarom spreek ik over houdbaarheid? Als scrummaster ben je veel bezig met de processen, mensen en tools in het scrumteam. Daar komen allerlei verbeteringen uit waar je met het team mee aan de slag gaat. Iedereen die weleens bij een bestaand scrumteam is gestart, herkent vast dat je in de eerste weken allerlei gewoontes opmerkt. Er zijn bepaalde normen en waarden, geschreven en ongeschreven, in het team. In het begin zie je ze, merk je ze op, en na een tijdje ben je er onderdeel van geworden en draai je onbewust mee in de gewoontes.

Als scrummaster is dat net zo, als nieuweling zie je veel en verbaas je je over allerlei dingen. Na een bepaalde tijd worden dingen vanzelfsprekend en ben je onderdeel van het team geworden. Daardoor kun je moeilijk op afstand kijken naar wat er in het team gebeurt en dat maakt veranderen moeilijker. Een teamcoach zit niet voor niets niet in het team. Een scrummaster is onderdeel van het team, en kan daardoor op de langere termijn moeilijker coachen.

Wanneer is de houdbaarheid verstreken?

Ik werkte 1,5 jaar bij een scrumteam als scrummaster. Ik had het team en hun omgeving meer agile gekregen, teams gesplitst, product owners geleerd wat hun werk was en de scrumsessies goed ingericht. Toen kwam er bij één van de teams een nieuwe scrummaster en hij merkte allerlei dingen op, die voor mij ondertussen ‘normaal’ waren geworden, maar eigenlijk niet normaal waren. Zoals de veelvoorkomende reactie: “in deze organisatie is het niet mogelijk om dat proces te versnellen.” Dit terwijl het erg frustrerend voor de ontwikkelaars was. En het werk verdelen in het team was ongemerkt een impliciete actie geworden. Voor bepaalde releasewerkzaamheden ging ik altijd direct naar dezelfde persoon, in plaats van de vraag in de groep te gooien.

Dat zette mij aan het denken: ik zat teveel in het team om ze op dat niveau weer verder te kunnen helpen. Daarnaast had ik voor bepaalde onderwerpen al 1,5 jaar gestreden en kon ik daar geen volle energie meer voor vinden om daarmee verder te gaan. Het was tijd voor nieuwe scherpheid en energie voor het team en voor mezelf.

Wat zeggen de deskundigen dan over de houdbaarheidsdatum of de Tenminste Houdbaar Tot (THT)? Een citaat van het voedingscentrum:

“Vooral de kwaliteit gaat achteruit na de THT-datum. Deze producten kunnen vaak nog prima gegeten worden na de THT-datum. Het is hierbij belangrijk om zelf te beoordelen of een product nog gegeten kan worden door te kijken, ruiken en proeven.”

Daar sluiten mijn indicatoren voor het verstrijken van de houdbaarheidsdatum op aan: je bent zelf teveel onderdeel van de teamprocessen (je komt daar waarschijnlijk pas achter als iemand je daarop wijst) en/of je energie is op om met belangrijke verbeterpunten verder te gaan. Er is behoefte aan een frisse blik in het team.

Er is geen vaste houdbaarheidsduur, het ene team en omgeving is turbulenter dan de ander, en bij meer turbulentie denk ik dat je langer bij het team blijft. En de ene scrummaster is de andere niet.

En hoe dan verder?

Tijd om na te denken: wat is de volwassenheid van het team? Is er nog een scrummaster nodig voor dit team of zou een agile coach voldoende zijn? En voor jezelf: waar wil je zelf naar toe? Dit is aan jou, het team en waarschijnlijk je manager(s).

Succes met loslaten van je team en je vertrouwde omgeving! Ik ben blij dat ik weer met nieuwe energie in een nieuw scrumteam aan de slag ben, en het te verlaten scrumteam heeft al weer een paar mooie verbeteringen doorgevoerd sinds mijn vertrek. Een win-win situatie!