fbpx
Agile werken

De toekomst van de scrum master

Wat is de toekomst van de scrum master? Wat gebeurt er met de scrum masters als deze niet meer nodig zijn? Ik ben op zoek naar antwoorden op deze vragen.

Wat ik zie gebeuren is dat bij sommige organisaties de scrum master overbodig wordt, de teams zijn erg volwassen en de juiste skills zijn aanwezig om zonder dedicated/fulltime scrum master verder te gaan. De scrum master rol wordt dan een roterende rol in het team of bestaat helemaal niet meer in het team. Maar wat ga je dan als voormalig scrum master doen? Wat is de toekomst als alle teams straks zo volwassen zijn dat ze geen scrum master meer nodig hebben?

Ik kom nu tot een zestal opties, in willekeurige volgorde:

De scrum master gaat terug naar zijn/haar vorig beroep

Ik heb het vaker gezien: een scrum master gaat terug naar zijn voormalige beroep, zoals ontwikkelaar, tester of analist. Deze professionals missen nu vaak de inhoud en willen weer zelf met de handen aan de knoppen. Voordeel voor het team: deze mensen kunnen vanuit hun ervaringen gemakkelijk een aantal scrum master-taken op zich nemen.

De scrum master groeit door naar agile coach

Organisaties die geen scrum masters meer hebben werken vaak met agile coaches. Agile coaches coachen meerdere teams en vaak ook het management. Deze werkzaamheden vergen meer coach vaardigheden, maar kan een vervolgstap zijn.


De scrum master groeit door naar een scaled agile coach

Nu er op grote schaal agile gewerkt wordt, zetten veel organisaties de stap naar een scaled agile implementatie zoals SAFe, LESS of Spotify. Een scaled agile coach is nodig om zo’n framework te adopteren en te implementeren. Zij leren de teams hoe het framework werkt, leren ze backlogs managen, trainen het management, etc.

De scrum master wordt team coach of teamleider

Sommige vinden het aspect van teams, hoe deze samenwerken en zich ontwikkelen dermate interessant dat een vervolgstap naar team coaching of teamleiding logisch lijkt. De opgebouwde team coaching skills komen goed van pas. Dit kan ook buiten de agile & IT-wereld.

De scrum master wordt Lean expert

We zien in ons werk  al Lean-aspecten voorbij komen, dus als processen optimaliseren iets is waar een scrum master blij van wordt, dan kan hij zich daar verder in ontwikkelen. Het optimaliseren van processen is iets wat we altijd zullen blijven doen en waar dus werk in blijft.

De scrum master gaat buiten de IT aan de slag

We zien agile & scrum ook steeds vaker buiten de IT geadopteerd worden, bijvoorbeeld in het onderwijs, marketing, ziekenhuizen en de bouw. Waarom zou je als scrum master niet verder met scrum aan de slag gaan maar dan buiten de IT? Wellicht dat de rol niet officieel scrum master genoemd wordt maar de werkzaamheden soortgelijk zijn.

En misschien is er ook nog optie 7: scrum masters blijven altijd nodig. Al denk ik van niet, en mocht het toch zo zijn dan zijn ze vast niet in zulke groten getale nodig als nu.

Ik ben er nog niet uit wat mijn vervolgstap gaat zijn, voorlopig vind ik het vak van scrum master erg interessant en uitdagend. Heb jij nog andere ideeën? Ik hoor het graag!