fbpx

‘Een betere plek om het vak te leren is er niet’

5x Niels Heinis

1. Wat drijft jou in je vak?

‘Verschillende dingen, waarvan zorgen voor een tevreden klant een van de belangrijkste is. Niet door klakkeloos te doen wat hij of zij zegt, maar door met een professionele, kritische houding te kijken of je het samen beter kan doen, om een optimaal bedrijfsresultaat te behalen. Daarnaast is het onwijs gaaf om gave dingen te doen met gave mensen.’

2. Wat maakt High performance teams bijzonder?

‘Mensen maken het verschil. De kunst is om een team zo samen te stellen dat het de job zo goed mogelijk kan doen. Onze teams worden zorgvuldig bij elkaar gezocht op basis van hun verschillende kwaliteiten en skills. Ze vullen elkaar aan en kunnen elkaar vertrouwen. Van een High performance team mag je een hogere kwaliteit verwachten, meer velocity en een maximaal effectieve en efficiënte manier van werken. Plus het vermogen om positief kritisch mee te denken met de klant. Daarbij worden de individuele teamleden gestimuleerd om zich te blijven ontwikkelen. Young professionals leren van de ervaren mensen in het team, en de ervaren mensen leren van de jonge mensen. Zo blijft iedereen scherp. Een betere plek om het vak te leren en voorop te blijven lopen is er eigenlijk niet.’

3. Wat is jouw specifieke rol?

‘Tot voor kort was ik scrum master van mijn team. Ik faciliteerde het scrumproces, begeleidde de klant daarin en coachte het team in zelforganisatie. Nu heb ik de lead developer-rol. Daarin ben ik technisch inhoudelijk sturend. In deze rollen heb ik de afgelopen anderhalf jaar een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan mijn team en mezelf kunnen blijven ontwikkelen.’

4. Wat brengt het werken in een High performance team jou persoonlijk? Wat heb je ervan geleerd?

‘Ik heb al heel wat jaren in dit soort teams gewerkt. Wat ik geleerd heb is dat teams beter presteren als er druk op staat. En ik heb voor mijzelf geleerd om stukken verantwoordelijkheid uit handen te geven en in het team te vertrouwen op elkaars expertise en betrokkenheid.’

5. Wat wordt je volgende stap?

‘We gaan voor meer klanten High performance teams opzetten. Daarnaast zal ik een aantal teams in een coachende rol begeleiden. Ik werk nu vijf jaar bij Ordina en ik krijg zo veel verantwoordelijkheid en vertrouwen dat ik geen enkele reden heb om ‘een volgende stap’ buiten Ordina te zetten.’

Niels Heinis (37) is architect en werkt sinds 2012 bij Ordina.

Lees meer over onze businesspropositie High performance teams.