foto Jorien van Ginkel

“Eigenlijk ben je constant aan het puzzelen”

Voor het verkrijgen van inzichten uit grote hoeveelheden data is een data scientist onmisbaar. Maar wat doet een data scientist nu de hele dag en hoe word je dat eigenlijk? Een interview met Jorien van Ginkel (24), data scientist bij Ordina.

Wat is data science?

“Als ik het kort zou moeten beschrijven, is het waardevolle informatie genereren uit grote hoeveelheden data. Dit houdt in dat je bezig bent met data exploratie, data transformatie, statistische berekeningen en het visualiseren van de uitkomsten.”

Wat doet een data scientist en wat niet?

“Voor mij is een goede data scientist iemand die technische kennis combineert met creativiteit en communicatieve vaardigheden. Dus tijdens je werk ben je aan het programmeren, visualiseren en zorg je voor goede domeinkennis. Daarnaast denk je mee met de klant over wat er nog meer mogelijk is. Veel klanten weten vaak namelijk niet wat de mogelijkheden zijn van data science. Wat een data scientist niet doet, is het in productie brengen van de modellen. Dat is het werk van een data engineer. Maar ik vind het wel een essentieel onderdeel van ons werk om erop aan te sturen dat dit gebeurt.”

Hoe ben je data scientist geworden?

“Ik heb een bachelor Information Science gedaan aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, gevolgd door een master Business Informatics aan de Universiteit van Utrecht. In mijn opleiding heb ik dus al een combinatie van bedrijfskundige en informaticavakken gevolgd. Tijdens mijn afstuderen heb ik onderzoek gedaan naar de vindbaarheid, toegankelijkheid, interoperabiliteit en herbruikbaarheid van (open) data. Dit is de basis waardoor ik in de rol van data scientist ben terechtgekomen. Dat heeft nu ook mijn focus, maar in principe ben ik breed inzetbaar. Ik vind het vakgebied van een data engineer of data translator ook interessant.”

Hoe lang werk je bij Ordina?

“Ik werk nu anderhalf jaar bij Ordina. Ik ben gestart bij de unit Auto|Q, waarbij ik me vooral bezighield met Quality Engineering; het waarborgen van kwaliteit binnen een organisatie. Maar door mijn achtergrond kwam ik al snel in contact met de Data Science Expert groep binnen Ordina. Van daaruit heb ik de overstap gemaakt naar de nieuwe Data Science-unit.”

Waarom heb je voor Ordina gekozen?

“Na mijn afstuderen heb ik op LinkedIn een berichtje gepost dat ik op zoek was naar werk. Naar aanleiding daarvan werd ik overladen met berichten. Een daarvan was afkomstig van een recruiter van Ordina die een bericht had gestuurd met een persoonlijke boodschap. Dat sprong eruit. Ik had sowieso al een voorkeur voor een wat groter bedrijf omdat daar vaak wat meer mogelijkheden zijn. Ordina deed me vervolgens een aantrekkelijk aanbod in de vorm van een traineeship met een praktische insteek, waarbij ik veel zou kunnen leren van mijn collega’s.”

Op welk project ben je het meest trots?

“Dat is toch mijn huidige project. Momenteel zitten we met een High performance team bij de politie. Daar bouwen we aan een digitaal procesdossier, waarbij ik met nog een andere data scientist verantwoordelijk ben voor de bestandanalyse binnen deze applicatie. Als team bieden we echt een op de klant toegespitste applicatie aan, waarbij de losse elementen ook heel goed herbruikbaar zijn voor andere applicaties binnen de politie. Door de toepassing van data science automatiseren we de huidige handmatige processen. Het is heel mooi om te zien hoe je op deze manier een bijdrage levert aan de versoepeling en versnelling van het werk van de politie collega’s. Daarnaast werken we binnen het team heel goed samen. Ik heb er zelf heel veel aan dat ik in het project samenwerk met een senior data scientist. In dit team heb ik naast de taken van een data scientist ook al enorm veel geleerd over het in productie brengen van je code en hoe je de klant meeneemt in wat je hebt gedaan en waarom.”

Wat maakt je werk zo leuk?

“Ik vind het het allerleukst om steeds nieuwe dingen te proberen. Eigenlijk ben je constant aan het puzzelen. Je bent op zoek naar logische patronen en daardoor krijg je steeds nieuwe inzichten. Omdat het vakgebied zich zo snel doorontwikkeld, zijn er steeds weer nieuwe mogelijkheden. Je levert iedere keer weer een nieuw stukje functionaliteit op, waarbij je verder bouwt op je eigen werk en steeds verder komt. Dat geeft veel voldoening en maakt dit werk inhoudelijk zo leuk!”