Vrouw achter computer

Eigentijds fondsbeheer via Tokas

KAS BANK belooft revolutionair snellere transacties

KAS BANK, is opgericht in 1806 en daarmee een van de oudste financiële dienstverleners van Nederland. Het is een beursgenoteerde onderneming die zich vooral bezighoudt met effectenbewaring en uitvoeren van effectentransacties. De bank richt zich op dienstverlening aan professionele beleggers in de pensioen-, beleggings- en fondsensector. Maar ook deze wereld is in beweging. KAS BANK wil de concurrentie voor blijven met een nieuw platform voor het aankopen en verkopen van beleggingsfondsen. Doel was op zoek te gaan naar een manier om transacties sneller, efficiënter en goedkoper te maken door het aantal partijen dat bij transacties betrokken is te verminderen. Samen met Ordina is de bank erin geslaagd om een testproduct te ontwikkelen, genaamd TOKAS. Dit betreft tokenized assets op basis van blockchaintechnologie.

Veilig versnellen

Het gaat om niet-beursgenoteerde beleggingsfondsen. Bij de handel in dit soort fondsen zijn tal van tussenpersonen – asset manager, custodian (effectenbewaarder) en transfer agent – betrokken. Het duurt ongeveer zeven dagen voordat dit soort transacties zijn afgerond. TOKAS brengt alle schakels bijeen in één platform: de investeerder doet op deze manier direct zaken met het fonds. Blockchaintechnologie garandeert vervolgens dat de transactie veilig en controleerbaar is en dat er zeker niet mee te manipuleren is. TOKAS verlaagt zo de transactiekosten en bekort het hele proces tot maximaal één dag. Het is zelfs mogelijk om real-time transacties te doen.

Samen innoveren

Voor de ontwikkeling van deze nieuwe manier van werken is op basis van de businesspropositie Digitale acceleratie een team van Ordina gestationeerd bij het KAS Lab, het innovatiecentrum van KAS BANK. Onder leiding van Sales Lead Finance Hassan Sabab is deze samenwerking opgezet en heeft het team in een aantal maanden tijd een eerste demo neergezet. Sabab is enthousiast over de samenwerking: “We hebben bijzonder soepel samengewerkt met het KAS Lab en enkele ondernemers die door de KAS BANK bij deze vernieuwing zijn betrokken. We deden dat in alle openheid onder het motto ‘alles is mogelijk’. De samenwerking is op een ‘agile’ manier opgezet, omdat we snel tot resultaten wilden komen. Dat is gelukt.”

Hassan Sahab

Efficiënter

Volgens Sabab zijn de voordelen overduidelijk: “Doordat hele tussenlagen vervallen, wordt alles veel efficiënter, daarbij zorgt de blockchain voor meer veiligheid.” Innovation Lead Otto Hulst van het KAS Lab is dan ook tevreden over het resultaat: “In het KAS Lab werken we met zo veel mogelijk partijen samen. Door snel te leren, kun je namelijk het verschil maken. En wij vinden dat je snel leert door samen te werken. Dankzij de kennis bij Ordina zetten we een financieel product neer dat de klant echt wil, de markt veel efficiënter maakt en KAS BANK als innovatieve bank op de kaart zet.”