ijsberg

Elkaar leren kennen

Om goed te kunnen samenwerken moet je elkaar eerst leren kennen. Een paar jaar geleden vertelde mij iemand over de IJsberg van McClelland. Heel interessant: het gedrag dat mensen vertonen is boven het wateroppervlakte zichtbaar. Echter de waarden, eigenschappen en ervaringen waarop het gedrag is gebaseerd, zijn niet zichtbaar, dat zit onder de waterlijn. Als je steeds dieper de zee in gaat door je collega’s steeds beter te leren kennen, is dat waardevolle informatie voor de communicatie en samenwerking.

Training

Laatst was ik op een training over de Indiase en de Nederlandse cultuur. Hier werd het me weer duidelijk hoe belangrijk het is om te begrijpen waarom mensen bepaald gedrag tonen. Door hier bewust van te zijn, kan ik beter met verschillende situaties omgaan.

Persoonlijke connecties

Bijvoorbeeld: Wij, Nederlanders, zeggen het als iets op ons hart ligt, positief of negatief. In India doe je dat niet, er wordt veel gebouwd op persoonlijke connecties. En zoals de trainster zei: Het is helemaal niet verstandig om alles maar te zeggen als je met je schoonouders in één huis woont.

Feedback

Deze uitleg vergeet ik niet meer. Als nu één van mijn Indiase collega’s niet de directe feedback geeft die ik wel wil ontvangen, dan denk ik terug aan dit voorbeeld. Dan gaat er door mijn hoofd: nee Linda, voor hem of haar is dit niet normaal gedrag om te vertonen. Als ik deze feedback echt van mijn collega wil, dan moet ik dit op een andere manier aanpakken.

Grote spiegel

Tijdens de training is er figuurlijk een grote spiegel voorgehouden. “Stipt op tijd zijn, planmatig te werk gaan, gelijkheid op allerlei fronten nastreven”, dit zijn mijn persoonlijke kernwaarden, maar voor iemand die niet in Nederland is opgegroeid kunnen deze waarden totaal niet belangrijk zijn. Dit besef vermindert mijn frustraties en daardoor kan ik beter met situaties omgaan.

Werkvormen

Het ontdekken van wat er onder de waterlijn zit kun je ook met verschillende werkvormen doen. Bijvoorbeeld met Candy Love, voorstellen van jezelf met je hand, overeenkomsten zoeken, kernwaarden achterhalen en met elkaar delen, grote persoonlijke uitdagingen bespreken. Het resultaat hiervan is dat je elkaar beter leert kennen en begrijpt wat belangrijk voor eenieder is.

Mijn tip aan jou: ga op zoek naar wat er onder de waterlijn zit bij jouw collega en gebruik dat om goed samen te werken.

Linda Haak, scrum master