fbpx

Elwin en Tim over Supply Chain Optimization

“De combinatie van planningsproblematiek en een nieuw technisch pakket leren, spreekt me erg aan”

Door de groeiende vraag naar Supply Chain Optimization (“SCO”), is de Belgische SCO-unit begin dit jaar uitgebreid naar Nederland. Interessant en complex werk, dat veel analytisch vermogen vergt. Twee enthousiaste planningsspecialisten aan het woord over hun vakgebied.

Waarom is werken in het SCO-team zo interessant?

Elwin: “Wij lossen de meest ingewikkelde planningspuzzels op voor onze klanten. Doordat elke klant op een andere manier werkt en andere uitdagingen heeft, is ook elke planningsoplossing verschillend. Juist de diversiteit aan klanten en opdrachten maakt SCO zo interessant.”

Kun je een paar voorbeelden van die diversiteit noemen?

Elwin: “In de logistiek wordt Advanced Planning & Scheduling (APS) ingezet om trucks en ladingen te plannen, maar ook het onderhoud van treinen of de gate-allocatie op een vliegveld. Andere sectoren gebruiken onze oplossingen ook. Denk bijvoorbeeld aan de personeelsplanning in de thuiszorg, de productieplanning in een chemische fabriek, cameraploegen, radiostudio’s en de wegenwacht.”

“Natuurlijk heeft elke klant specifieke wensen, maar om tot een goede planningsoplossing te komen, maken we eerst de processen inzichtelijk. Op basis daarvan kunnen we kiezen hoe we die het beste automatiseren. Dat is een complexe en interessante puzzel.”

Tim: “Daar sluit ik me helemaal bij aan. Met mijn econometrische en logistieke achtergrond, ben ik altijd al geïnteresseerd geweest in complexe onderwerpen. Na een loopbaan als SAP Business Intelligence consultant, heb ik de overstap gemaakt naar het SCO-team. Juist de combinatie van ingewikkelde planningsproblematiek en een nieuw technisch pakket leren in een opleidingstraject, sprak me erg aan.

Kun je wat meer vertellen over het opleidingstraject?

Tim: “Quintiq heeft een eigen Academy waar je opleidingen kunt volgen. De basisbeginselen leer je door middel van e-learnings, maar parallel daaraan word je begeleid door een ervaren consultant. Samen met andere collega’s leer je zo de fijne kneepjes van het vak. Het developerstraject sluit je af met een uitdagende demochallenge. Daarin kun je alles laten zien wat je hebt geleerd. Zo heb ik goed en makkelijk de overstap kunnen maken van SAP business intelligence consultant naar Quintiq-specialist.”

Welk Quintiq-project vinden jullie het mooiste en waarom?

Elwin: “Dat is het iPlan-project voor Ewals Cargo Care. Met het Ordina-team hebben we het model ontwikkeld om de planning van trucks en ladingen te ondersteunen. Dat model is uitgebreid en robuust opgebouwd. Dagelijks gebruiken tientallen planners de applicatie op meerdere locaties tegelijk. We hebben handigheden voor de planners ingebouwd om de beste manier van transport te vinden en de transportorders zo efficiënt mogelijk achter elkaar te plannen. Daarnaast hebben we een sterke relatie met de klant opgebouwd. Samen denken we actief na over verdere verbeteringen aan het model. Dat is echt gaaf!