Enthousiaste reacties op eerste online meetup Ordina Jtech

Ordina JTech organiseert regelmatig meetups in Nieuwegein of Eindhoven over allerlei onderwerpen waar flink wat developers op afkomen. Gezien de huidige situatie is dat momenteel niet mogelijk.

Voor Mark Hendriks, codesmith en Java engineer bij Ordina, aanleiding om een online meetup te organiseren met als titel ’Let’s build our own Dependency Injection Framework.  De meetup vond afgelopen donderdag plaats en was met zo’n tachtig deelnemers een schot in de roos.

“Ja, dat was leuk om te zien. Blijkbaar is er toch behoefte aan dergelijke meetups waar kennis wordt gedeeld. Nu dat fysiek voorlopig niet mogelijk is, leek het mij zinvol om er een online versie van te maken. Uit de enthousiaste reacties blijkt dat de mensen de meeting interessant vonden, dus we zijn nu aan het kijken of we meer van dergelijke meetups kunnen organiseren”, aldus Mark Hendriks.

Waarom hij voor het onderwerp ’Let’s build our own Dependency Injection Framework’ heeft gekozen laat zich gemakkelijk verklaren. “Puur vanuit mijn persoonlijke interesse. Al jaren maak ik gebruik van Dependency Injection door middel van Spring(boot) en Java EE. Geen idee hoe het werkte, maar het werkte. Dat was aanvankelijk voldoende, maar omdat ik toch nieuwsgierig was hoe het werkte, wilde ik er meer van weten. Zodoende besloot ik mijn eigen Dependency Injection framwork te schrijven. Al snel kwam ik erachter dat dit met behulp van de Java Reflection API moest, dus ben ik mij ook daarin gaan verdiepen. Achteraf bleek het helemaal geen magie te zijn. Het uiteindelijke resultaat is dat ik nu mijn eigen Dependency Injection Framework heb geschreven en dat ik om kan gaan met Reflection. En als je tien jaar lang docent bent geweest als ik, dan wil je die kennis toch overdragen.”

Of Mark nog tips heeft voor ontwikkelaars die ook zelf aan de slag willen? “Denk nooit dat iets te moeilijk is om te begrijpen, maar probeer het gewoon en ga aan de slag. Je ziet vanzelf wel waar je tegenaan loopt en dan zijn er vaak wel weer oplossingen te bedenken of iemand anders kan je daarbij helpen. De Java Reflection API kan voor veel mensen als eng overkomen. Maar als je je er een beetje in verdiept, dan is het juist een heel krachtig iets om te gebruiken.”