fbpx

VR, AR of MR? Ontdek de waarde van extended reality vandaag

Dé nieuwe realiteit voor leren & presteren

Augmented reality (AR), virtual reality (VR) en mixed reality (MR) brengen de digitale wereld en de fysieke wereld samen. Met deze technologieën zal de manier waarop we leven en werken fundamenteel veranderen. Is jouw organisatie hier klaar voor?

De verandering voor

Smartphones, tablets en natuurlijk computers zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en werk. Ze bieden ons een constante toegang tot de groeiende en snel veranderende digitale wereld. We gebruiken deze apparaten overal. Deze vorm van mens, computer en omgeving interactie staat op het punt ingrijpend te vernieuwen. Extended Reality (XR), de overkoepelende term voor virtual reality (VR), augmented reality (AR), mixed reality (MR)  en andere immersive technologieën, biedt de mogelijkheid om de fysieke wereld en de digitale wereld te verbinden op manieren waar we eerder alleen van konden dromen. Met XR krijgt de digitale wereld een natuurlijke plek in ons leven. Is jouw organisatie deze verandering voor?

Extended reality

Na muizen, toetsenborden, touchscreens vormt extended reality (XR) de volgende stap in mens-machine interactie. XR-oplossingen begrijpen namelijk hun omgeving. Dit stelt ons in staat om de juiste informatie, op het juiste moment op een natuurlijke manier te integreren in ons leven. Je fysieke omgeving en je acties beïnvloeden de digitale ervaring. XR beleef je alleen én met anderen.

Extended reality gaat dus over het uitbreiden van de fysieke wereld met de digitale wereld. Deze werelden vormen de uitersten van een spectrum, in wetenschappelijke termen het ‘Reality–virtuality continuum’. Deze beschrijft alle mogelijke variaties van integratie van beide werelden. Om je te helpen hebben we alle termen samengevat in onderstaande afbeelding, gevolgd door concrete definities.

  • Augmented reality (AR) – Augmented reality voegt digitale informatie toe aan het hier-en-nu. Via mobiele apparaten of een headset (bril) wordt informatie over de echte wereld heen geplaatst. Denk aan Pokemon GO op een smartphone of aan de Google Glass. Bij AR vormt de fysieke wereld de basis terwijl dit bij VR de digitale wereld betreft.
  • Mixed reality (MR) – Bij mixed reality versmelt de fysieke wereld met de digitale wereld. Digitale informatie en objecten zijn geïntegreerd in de fysieke wereld. MR-headsets zoals de Microsoft HoloLens en Magic Leap One laten je op een intuïtieve manier en in real time interacteren met digitale objecten. Pak je (virtuele) koffiemok met je (echte) hand en plaats hem op de (echte) tafel.
  • Virtual reality (VR) -Beleef een volledig digitale wereld met virtual reality via een headset (bril) of omringend scherm. Deze digitale wereld kun je met de computer creëren en simuleren, of je kunt de fysieke wereld filmen en beleven met 360 graden video. De digitale wereld vervangt hierbij de fysieke wereld.

Dé nieuwe realiteit voor leren & presteren

Extended reality is de trend voorbij. In de afgelopen jaren hebben wij samen met veel organisaties de toegevoegde waarde, de usecases, van AR, VR en MR, gezocht én gevonden. Wij geloven dat XR dé nieuwe realiteit is voor leren & presteren. Hieronder hebben we veel voorkomende cases, met aantoonbare impact, op een rijtje gezet.

  • Verhoog rendement van training & opleiding door de indrukwekkende impact van simulaties in XR. In XR kunnen we alles simuleren dat we kunnen bedenken. Dat kunnen trainingsscenario’s zijn die veel voorkomen, erg duur zijn om in de praktijk uit te voeren of die bijvoorbeeld te gevaarlijk zijn om in werkelijkheid uit te voeren. Training in XR kan worden gepersonaliseerd, kan samen en op afstand. XR stelt ons in staat om de voortgang te meten en mensen te voorzien van persoonlijke feedback.
  • Werk productiever en veiliger door medewerkers tijdens hun werk de juiste informatie, op het juiste moment en op natuurlijke wijze aan te bieden met XR. Met XR hoeven medewerkers in het veld hun werkproces niet meer te onderbreken om toegang te krijgen tot handleidingen of gedetailleerde instructies. XR biedt handenvrije toegang tot informatie geprojecteerd in het hier-en-nu. Met deze informatie kunnen medewerkers eerder zelfstandig en veilig aan het werk.
  • Werk virtueel samen met collega’s en klanten, in iedere omgeving en op afstand met XR. Kom samen in een virtueel klaslokaal of virtuele werkplek. Hierin kun je elkaar zien en horen. Samenwerken in XR reduceert reistijd, biedt onbegrensde mogelijkheden voor leermiddelen en informatie en stelt ons in staat om virtueel producten te ontwerpen en testen alvorens deze fysiek te hoeven bouwen. Ook kun je elkaar op afstand helpen door met iemand mee te kijken in XR.
  • Ontdek en overtuig door data te visualiseren op een manier die bij mensen past. Laat je niet beperken door data alleen in 2D te visualiseren (onder andere grafieken, tabellen, afbeeldingen). Ontdek patronen in data en overtuig collega’s en klanten met interactieve 3D data-visualisaties in XR. Met XR kun je op een natuurlijker, persoonlijker en meer emotioneel niveau verbinden met mensen. Het beleven van data, diensten en producten in XR zorgt voor een unieke en impactvolle beleving.

Ontdek de waarde van XR

Denken én doen. Dat is waar wij voor staan. De kracht van VR, AR en XR moet je ervaren. Ontdek de waarde van extended reality door er met ons mee aan de slag te gaan. In drie stappen helpen wij organisaties van kans naar waarde.

  1. Ontdek de kansen van extended reality met onze persoonlijke inspiratie workshop voor jouw organisatie. Tijdens deze workshop praten onze experts je helemaal bij in het vakgebied, kun je zelf VR-, AR- en MR-oplossingen uitproberen én ontdek je op interactieve wijze wat deze technologieën, vanaf vandaag, voor jouw organisatie kunnen betekenen.
  2. Ontdek de waarde van extended reality met onze Value Discovery-aanpak. Hierin combineren we verschillende frameworks, zoals design thinking, lean en agile, tot een unieke waardegedreven aanpak. Met aandacht voor mens, techniek én organisatie. In korte tijd, meestal 6-12 weken, bedenken, bouwen én toetsen we een prototype extended reality-oplossing voor jouw organisatie.
  3. Realiseer de waarde van extended reality met een high performance team van Ordina. Dit zijn multidisciplinaire teams van professionals die op elkaar zijn ingespeeld. Onze designers, developers en innovatieconsultants weten wat er bij komt kijken om een extended reality-product te maken, te implementeren en door te ontwikkelen. Start vandaag en bouw aan morgen.

Waar we trots op zijn

Sinds 2014 werken wij voor toonaangevende klanten in Nederland en België aan extended reality-oplossingen. Wij zijn trots dat we met meer dan 30 innovatieve organisaties de kracht van VR, AR en MR hebben ontdekt. Waardevol werk voor de industrie, overheid, zorg en financiële dienstverlening; onder andere.

Zien is geloven. Daarom hebben we video’s van onze projecten en experimenten op het gebied van augmented reality, virtual reality en extended reality voor je gemak op een rijtje gezet. Ga lekker zitten, laat je inspireren en ontdek hoe XR de wereld gaat veranderen. Zelf ervaren? Neem contact op en kom langs.