fbpx

Fraudeurs vangen met behulp van data

Banken en andere financiële instellingen verwerken dagelijks miljoenen transacties. Een grote verantwoordelijkheid, die ook verplichtingen met zich meebrengt. Bijvoorbeeld in het bestrijden van fraude en witwaspraktijken. Namens Ordina werkt Dylan Hagar (28) als transaction monitoring Consultant bij een middelgrote bank. Als specialist van de INFORM RiskShield-oplossing, een platform dat fraude in het digitale betalingsverkeer kan detecteren, maakt Dylan deel uit van het fraude focus team van deze bank.

Na het behalen van zijn masterdiploma kwantitatief strategisch management kwam Dylan in 2018 bij Ordina terecht. “Mijn studie was gericht op het oplossen van strategische bedrijfsvraagstukken met behulp van kwantitatieve data en data science”, legt Dylan uit. “De passie voor data science was geboren. Een goede vriend van me tipte Ordina, waar hij zelf werkzaam was als data scientist. Zijn enthousiasme over de kansen en mogelijkheden die jonge talenten er krijgen heeft me over de streep getrokken, en na een intake kon ik snel beginnen.”

Dynamisch en internationaal karakter

Om zich goed te kunnen oriënteren op de vele mogelijkheden binnen IT, werd Dylan eerst geplaatst bij een project binnen Rabobank. “Hier heb ik mijn eerste stappen gezet binnen de financiële wereld”, vervolgt Dylan. “De dynamiek en het internationale karakter van de financiële wereld sprak me wel aan. Na het afronden van mijn project bij Rabobank wist ik zeker dat ik ‘iets’ wilde doen met data in de financiële wereld. Ordina zocht geïnteresseerden op het gebied van financial economic crime om deel te nemen de RiskShield certificering. Daar heb ik op gereageerd en na behalen van mijn certificering was ik één van de eerste RiskShield-consultants binnen Ordina.”

Voor banken en financiële instellingen is het opsporen van fraudegevallen en witwaspraktijken al jaren een hot topic. Ook binnen ons bedrijf is er steeds meer vraag naar analisten en software engineers met kennis van zaken. Dat zie je ook terug in de bedrijfsstructuur; fraud analytics of transaction monitoring zijn inmiddels een volwaardige tak binnen onze Data Driven afdeling.

Complexiteit maakt mijn werk zo interessant

Fraude focus team

Dankzij Dylans kennis van de INFORM RiskShield-software was de weg vrij voor een baan bij het fraude focus team van een bank. Dit mixed-team bestaat uit Ordina-specialisten zoals Dylan en medewerkers van de bank zelf. Dylan: “Het team waarin ik werk richt zich puur op het opsporen van fraude. Ik ben hierin een van de software engineers, en ben mee verantwoordelijk voor het opstellen van de regels en modellen waarmee we de fraudeurs te slim af hopen te zijn.”

Fraudedetectie

Transacties worden realtime gemonitord om fraude snel te detecteren. Elke minuut komen er honderden transacties binnen die door de RiskShield-software binnen een fractie van een seconde worden beoordeeld. Dylan: “Om een transactie goed te kunnen beoordelen heb je veel meer context nodig dan alleen de informatie van de transactie zelf. Het is aan ons team om die context te geven door een combinatie aan gegevens toe te voegen die mogelijk kunnen duiden op een verdachte transactie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan historisch transactie gedrag of gegevens over de rekening van de ontvangende partij.”

Dylan heeft het goed naar zijn zin in het fraude focus team van een middelgrote bank. “Het leuke van dit werk is dat we écht opereren als team”, gaat hij verder. “Als software engineer denk ik ook mee over de analyses van de fraudeanalisten. Het is natuurlijk erg complexe materie, maar dat maakt het juist zo uitdagend. De regels en de modellen die we maken beoordelen miljoenen transacties per maand. We zijn voortdurend bezig met analyseren van data en het toevoegen van data om zo de modus operandi van fraudeurs bloot te leggen. Eigenlijk zijn we voortdurend bezig met het oplossen van puzzels en dat maakt het werk voor mij enorm boeiend.”