fbpx

Het geheim achter miljoenen foutloze facturen

IFS Probity, onderdeel van Ordina, is specialist in complexe facturatie- en afrekenprocessen voor onder andere de energiesector, het openbaar vervoer en de reisindustrie.

Achter de factuur die je van je energieleverancier krijgt, gaat een complexe technische wereld schuil. Hetzelfde geldt ook voor de afrekenprocessen van grote spelers in het openbaar vervoer of de reiswereld.
Het consulting-team in Barneveld kent deze IT- en businessprocessen als geen ander.

Stel je gaat deze zomer op vakantie. Je hebt een reis geboekt inclusief vlucht, transfer naar je accommodatie en verblijf in een luxe resort. Je neemt dan diensten af van verschillende bedrijven, maar krijgt toch één factuur. Hetzelfde gebeurt als je met je OV-chipkaart van de trein overstapt in de bus en even later een OV-fiets huurt. Of wanneer je een laadpaal of zonnepanelen aanschaft via je energieleverancier, die daarvoor weer subleveranciers inschakelt.

Achter de schermen moeten die vaste kosten en verbruikskosten netjes verrekend worden. IFS Probity implementeert software zoals SAP BRIM die dat mogelijk maakt en helpt bedrijven om de bijbehorende data- en informatiestromen te stroomlijnen. In vakjargon worden dat order-to-cash-processen of meter-to-cash-processen genoemd. Dat doet IFS Probity veel bij energiebedrijven, netbeheerders en meetbedrijven die je stroom- en gasverbruik registreren, maar ook bijvoorbeeld voor grote marktspelers als de NS, Royal FloraHolland en BCD Travel.

Complexe afrekenprocessen

“Wij zorgen er in feite voor dat zij snel de juiste factuur kunnen sturen naar hun klanten, waardoor ze tegen lagere kosten een hogere opbrengst realiseren. Dat klinkt simpel, maar is ontzettend complex binnen grote bedrijven die werken met allerlei verschillende systemen en klantengroepen. Neem bijvoorbeeld een energieleverancier: er zit een groot verschil tussen hoe jouw energierekening tot stand komt en die van bijvoorbeeld Tata Steel of Schiphol”, vertelt Jan van der Veen, partner bij het Barneveldse bedrijf.

Daar komt nog eens bij dat steeds meer consumenten zelf energie opwekken. En dat er een maatschappelijke verschuiving plaatsvindt: van bezit naar gebruik, van aanschaf naar abonnement. Zo kun je zonnepanelen tegenwoordig ook leasen of huren van je energieleverancier. “Dat vraagt om flexibele afreken- en facturatieoplossingen, waarmee je klanten individueel en on demand kunt bedienen en snel nieuwe producten en diensten in de markt kunt zetten”, vult Hendrik-Jan Christians aan.

Energie sector

Christians is één van de ruim veertig consultants van IFS Probity, die dagelijks actief zijn op het snijvlak van business en IT. Het team werkt daarbij niet alleen aan order-to-cashoplossingen. Het is ook betrokken bij het optimaliseren van processen, datamigraties of implementeren van nieuwe regelgeving in de energiesector. Zo worden de consultants van IFS Probity ook regelmatig ingezet als proces-, project- of transitiemanager.

“Ik heb bijvoorbeeld onlangs een opdracht afgerond bij een netbeheerder. De zeven netbeheerders in Nederland stapten allemaal over naar één centraal systeem voor de verwerking van data die te maken hebben met de verdeling van energie over het net in Nederland. Ik begeleidde als transitiemanager die overgang, die moest plaatsvinden zonder dat klanten daar iets van zouden merken en terwijl alle processen gewoon doorliepen”, vertelt Hendrik-Jan.