fbpx

Imke, Scrum Master, over werken bij Ordina

Bekijk alle vacatures in Scrum & agile

Imke Grens (30) vindt zichzelf geen standaard Scrum Master. Binnen Ordina, waar ze sinds oktober 2020 in dienst is, neemt en krijgt ze de vrijheid om de rol op haar eigen manier in te vullen.

Ja, voor de leden in haar High performance team kan ze soms lastig zijn. Imke Grens is de eerste om dat toe te geven. Maar dat is nu eenmaal haar manier van werken als Scrum Master. ‘Kijk, scrum is een agile framework,’ zegt ze. ‘Maar in mijn ogen functioneert dat alleen als je ook agile bént. Dat je dus flexibel omgaat met dat flexibele framework. Volgens mij kom je zo tot het beste resultaat voor de klant. Als je koste wat kost vasthoudt aan de rollen, cycli en events van scrum, kan dat ertoe dat leiden dat de output van het team niet maximaal is. En mijn rol is juist om wél die maximale output te realiseren. Ik besef dat zo’n framework voor teamleden houvast biedt. Maar ik wil voorkomen dat mensen een soort scrumzombies worden. Dat probeer ik dan ook zo goed mogelijk uit te leggen.’

Buiten de gebaande paden

Dat ze die vrijheid zou krijgen binnen Ordina, wist Imke nog niet toen ze in het najaar van 2020 solliciteerde. ‘Dat is een mooie bijkomstigheid voor iemand als ik, die zich graag wil ontwikkelen als Scrum Master en daar een eigen visie op heeft. Ordina geeft je die ruimte. Het mag best een beetje baanbrekend zijn. Buiten de gebaande paden liggen vaak nieuwe kansen. Die kun je pakken, als je dat leuk vindt. Ordina heeft oog voor jouw ontwikkeling als medewerker. Het is een warme, informele organisatie, maar ook een professionele organisatie met oog voor resultaat. Die combinatie werkt voor mij.’

Bij Ordina werken we niet alleen agile maar zijn we ook agile.

Constant veranderende werkelijkheid

Momenteel werkt Imke als Scrum Master aan een nieuw transactiefilteringssysteem voor de Rabobank. In totaal werken hier veertien mensen aan mee waarvan vijf van Ordina, in twee hybride High performance teams. ‘Het is een supertoffe opdracht, omdat we echt nieuws mogen bouwen. We krijgen echt de kans om op onze eigen manier een mooie oplossing neer te zetten, van scratch. In ons team zitten Ordina-collega’s, maar ook mensen van de Rabobank en Tata Consultancy Services.’

Imke vervult een centrale rol in het proces. ‘Ik vind het leuk om betrokken te zijn bij de verantwoordelijkheden van de verschillende rollen in dit traject. Ik praat met het developmentteam, de PO en stakeholders. Als zij ergens tegenaan lopen, help ik ze naar de oplossingen toe. Wat er precies speelt of nodig is in het proces, verschilt per dag. De werkelijkheid verandert constant. Je moet dus flexibel zijn om daarmee om te kunnen gaan. Telkens weer bijsturen en mensen daarop coachen, dat is wat ik doe.’

Als coach langs de zijlijn

Ze vergelijkt het met de voetbalcoach, die langs de zijlijn staat. ‘De spelers in het veld moeten uiteindelijk de doelpunten maken. Zo is het ook bij ons. De developers maken waar de klant behoefte aan heeft. Ik moedig hen aan en geef aanwijzigingen, waardoor ze zich als mens en professional kunnen verbeteren. En zo resultaat behalen voor de klant. Als het tegenzit, probeer ik hen uit de wind te houden. Dan ga ik de moeilijke gesprekken aan en probeer ik alle neuzen weer dezelfde kant op te krijgen. Zijn dingen afgerond, dan krijg het team de credits en doe ik een stap opzij. Dat past bij mijn karakter.’

Geheel meer dan de som der delen

Het ultieme doel voor Imke? ‘Mezelf overbodig maken. Als ik een team tot zó’n hoogte krijg dat ze écht high performance werken, dat het geheel meer is dan de som der delen, dan vertel ik dat thuis vol trots.’ Dat gaat niet zonder slag of stoot. ‘Daar moet je veel tijd en energie in stoppen. Je kunt goede en intelligente mensen in je team hebben, maar dat betekent nog niet dat je een werkend team hebt. Met de hard skills zit het bij Ordina wel goed, hier werken alleen maar professionals. Maar ook de soft skills moeten bij elkaar passen. Dat is lang niet altijd het geval. Intelligente mensen kun je er goed bij hebben, maar zijn soms ook eigenwijs. Op dat vlak ligt voor mij de voornaamste uitdaging. Ik kijk telkens weer wat het team nodig heeft, wat de opdracht is, wat de klant wil, wie er in het team zitten en op welk niveau het team zit. Dat spanningsveld vind ik interessant. Daar kan ik mee spelen.’

Drie-eenheid

Daarvoor maakt Imke gebruik van verschillende modellen, die ze heeft geleerd via cursussen en trainingen van Ordina. Maar ze zet ook haar intrinsieke interesse voor IT in. Ze studeerde Informatie & Media aan de Hogeschool van Amsterdam en vindt IT “supergaaf”. ‘Zeker in deze opdracht bij Rabobank zijn we heel technisch bezig. Dan is het handig als je jargon begrijpt en weet waar het over gaat. Dat helpt als je gesprekken moet voeren of discussies moet afkappen. Daarnaast vind ik het tof om met mensen om te gaan en houd ik van de agile mindset. Die drie dingen komen prachtig samen in deze functie, die me dan ook past als een jas.’