In gesprek met Alec Minnema, Data Scientist

In september 2016 maakte Alec Minnema na 5 jaar de overstap van de Rijksuniversiteit Groningen naar Ordina VisionWorks.

Alec, vanwaar de overstap?

“Toen mijn contract bij de Rijksuniversiteit Groningen na 5 jaar afliep, werd ik via een vacaturesite door Ordina benaderd. Het leek me een mooie uitdaging om voor een grote IT-speler te gaan werken, omdat ik ervan overtuigd ben dat IT steeds belangrijker wordt in onze samenleving. De overgang van het type werkzaamheden dat ik voor de universiteit deed en wat ik nu doe, viel erg mee. Dat ging heel soepel.”

Hoe ziet jouw werkweek eruit?

“Mijn week is als het ware opgedeeld in tweeën. Drie dagen per week hou ik me samen met collega’s vanuit het Data Science team bezig met directe klantopdrachten. Dat is ontzettend leuk, want het team bestaat uit jonge, hoogopgeleide collega’s die stuk voor stuk passie voor data hebben. De andere twee dagen hou ik me bezig met de business propositie  Intelligente datagedreven organisaties en het onder de aandacht brengen ervan. Vanuit die rol bezoek ik klanten om te inventariseren waar wij ze in kunnen ondersteunen en voer ik ook sollicitatiegesprekken en ben ik betrokken bij de invulling van de interne opleiding.”

Met welke opdrachten heb je je tot nu toe bezig gehouden?

“Mijn eerste opdracht was het ondersteunen van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) bij het opzetten van een innovatielab. Hoe haal je waarde uit data? Hoe analyseer je de verzamelde gegevens? Met die vragen hield ik me voornamelijk bezig. Die opdracht duurde negen maanden. Op dit moment ondersteun ik MisterClipping bij een meer datagedreven besluitvorming als het gaat om fotobewerking en help ik Afterpay bij het ontwikkelen van een workshop waarin zij datagedreven inzichten met hun klanten kunnen delen.”

Wat maakt werken bij Ordina zo leuk?

“De afwisseling in de werkzaamheden en de ruimte die ik krijg om mezelf te ontwikkelen. Vanuit het Data Science-team worden regelmatig inhoudelijke sessies georganiseerd die ik bezoek en daarnaast volg ik trainingen vanuit de Ordina Academy. Dat houd me scherp. Wel ben ik ervan overtuigd dat je uiteindelijk het meeste leert in de praktijk.”

Welke uitdaging in het werk is groter dan je vooraf had ingeschat?

“Het commerciële aspect van dit werk is lastiger dan ik dacht. En dan bedoel ik met name het binnenhalen van nieuwe opdrachten. Daar moet je flink wat doorzettingsvermogen voor hebben.”

Wat was jouw hoogtepunt in het afgelopen jaar?

“Dat ik werd uitgenodigd als keynote spreker tijdens de Webwinkel Vakdagen, dat vond ik echt heel leuk.”

Hoe ziet jouw werk er over 5 jaar uit?

“Dat vind ik lastig, want ik kijk nooit ver vooruit. Over een jaar hoop ik in ieder geval dat we een nog groter en sterker Data Science-team hebben staan, dat is mijn ambitie. Daarvoor zijn we nog op zoek naar gedreven collega’s die nauwkeurig te werk gaan en niet perfectionistisch zijn. Verder lijkt het me leuk om eens een opdracht voor bijvoorbeeld een bank te doen, omdat die over ontzettend veel data beschikken en dat voor mij weer een compleet nieuwe omgeving is. Uiteindelijk vind ik dat toch wel het mooiste om te doen: in die data ‘grutten’ en analyses schrijven.

Welke tip zou je nieuwe collega’s mee willen geven?

“Bepaal voordat je met een project van start gaat eerst samen met het team wanneer het een succes is. Dat kan alleen wanneer je een concrete, meetbare doelstelling hebt.”