fbpx

Integrated supply chain: 360° control tower

Real-time visibiliteit – en advies – in elke stap van de supply chain

Het geheim van een succesvolle supply chain? Transparantie en visibiliteit in elke stap van de bevoorradingsketen. Concreet betekent dat: een real-time blik op alle processen en stromen – intern én extern – en de mogelijkheid om in de toekomst te kijken. Je tool? Een 360 control tower. Visualiseer en analyseer data, krijg waarschuwingen als actie nodig is en neem slimme beslissingen.

Wat is een supply chain control tower?

De ‘control tower’ of ‘controletoren’ is een cockpit waar bedrijven een overzicht krijgen van hun transport- en distributieprocessen. Om je supply chain echt efficiënt en wendbaar te maken, is echter meer nodig dan zicht op je logistieke processen. Zo ontstond de 360 supply chain control tower: een combinatie van technologie, processen en mensen die alle schakels van een supply chain monitoren en beheren, van sourcing, procurement, planning en productie tot sales en finance.

De 360 controletoren combineert de data van een massa interne bronnen, over afdelingen en sites heen, met gegevens van het externe ecosysteem: leveranciers, logistieke dienstverleners, klanten, enz. Door die data consistent te visualiseren, slim te connecteren en patronen te identificeren, biedt een control tower een geïntegreerd overzicht én slimme inzichten.

Een 360 supply chain control tower is een combinatie van technologie, processen, organisatie en mensen die alle schakels van een supply chain monitort en beheert.

Een full-blown controletoren: je voordelen

Met een centraal overzicht op je volledige supply chain win je op alle vlakken:

 • Plan beter en werk efficiënter: Lokale brandjes blussen, is verleden tijd. Je hebt een exact zicht op de status van grondstoffen, componenten, orders en producten, zodat je perfect kan plannen. En omdat je struikelblokken meteen ontdekt, onderneem je op tijd actie.
 • Werk proactief, niet langer reactief: De spreadsheets waar je ploeg traditioneel mee werkt, werpen een blik op het verleden. Handig, maar niet genoeg om competitief te blijven in de huidige, complexe markt. Een control tower zorgt voor slimme analyses en aanbevelingen, als basis voor betere beslissingen.
 • Bespaar kosten: Je mensen, machines en transport efficiënter inzetten, exacter inschatten welke materialen je nodig hebt of je stock optimaliseren: een control tower helpt je op allerlei manieren om je kosten te drukken. Bovendien krijg je zicht op je geldstromen, zodat je ook die kan optimaliseren.
 • Ondersteun je medewerkers: Slimme inzichten, tijdige waarschuwingen en concrete voorstellen voor slimme acties maken het makkelijker voor medewerkers om hun (persoonlijke ) doelen te realiseren.
 • Verhoog je klantentevredenheid. Correcte, tijdige leveringen en facturatie, snelle antwoorden op vragen, proactieve notificaties en betere productkwaliteit zijn een garantie voor tevreden klanten.

Hoe bouw je een 360 control tower?

Een controletoren bouw en implementeer je niet met een big bang. Je kan klein starten, met één specifiek proces of flow en stap voor stap schalen: je voegt processen, producten, diensten, leveranciers of klanten toe op jouw tempo. Elk control tower project is dan ook grotendeels maatwerk. Onze aanpak bestaat uit de volgende bouwblokken:

 1. Assessment: In een aantal workshops nemen we de bestaande supply chain- processen en stromen onder de loep, samen met je team. We brengen je noden in kaart, identificeren use cases en KPI’s en bepalen welke technologie en features nodig zijn
 2. Visual design sprint: Geen inzicht zonder heldere datavisualisatie. Daarom start elk control tower-project met een visual design sprint, waarin we je visualiseringsnoden identificeren en vertalen naar een model dat aansluit bij jouw organisatie.
 3. Datakwaliteit onder de loep: De kwaliteit en betrouwbaarheid van je masterdata is cruciaal om tot juiste inzichten en analyses te komen. Indien nodig, ondersteunen we je om de datakwaliteit te verbeteren en te beheren.
 4. Een geïntegreerde backbone: Werken alle systemen van de backend naadloos samen en zijn er interfaces met de systemen van je leveranciers en klanten? Staan silo’s een end-to-end control tower in de weg, dan kunnen onze experten een composable backend Zo verzekeren we een vlotte samenwerking – tussen IT-systemen én je hele ecosysteem.
 5. Van solide architectuur tot governance: Beschik je over de juiste IT-infrastructuur, software en systemen om je control tower te ondersteunen? Zijn ze juist ingericht en worden ze correct beheerd? Wij bieden advies en een roadmap.
 6. Implementatie, inclusief change management. Een control tower is zoveel meer dan een dashboard. Bij je supply chain zijn ook mensen betrokken. Wij rollen je control tower uit en zorgen voor voldoende draagvlak.

Waarom Ordina?

 • We kennen de theorie. Maar evengoed de praktijk.
  Onze experts kennen de supply chain-wereld van binnen en buiten. We zijn op de hoogte van de regelgeving, we zijn technologie-experten maar we weten evengoed dat supply chain ook om mensen gaat. En dat er complexe ecosystemen mee gemoeid zijn. Door onze theoretische kennis te bundelen met onze praktische – voeten-in-de-modder – ervaring, begrijpen we je uitdagingen perfect. Zo komen we tot haalbare en toch slimme oplossingen.
 • Expertise in diverse domeinen
  Van supply chain optimization, IoT, RPA, datavisualisatie en IT-architectuur tot security: onze high performance teams bundelen alle kennis en ervaring uit verschillende businessunits om de beste oplossing uit te werken.
 • Lokale speler die continuïteit biedt
  Ordina is altijd in de buurt. Tegelijk zijn we groot genoeg om je complexe processen te ondersteunen en flexibiliteit en continuïteit te verzekeren. Onze ambitie: een langetermijnpartner zijn waarop je kan bouwen.

Ook relevant