fbpx
Ali Al Ammar over werken bij Ordina

Je bent als ‘t ware de schaduw van de programmeurs

Ali Al Ammar over het testvak

Ali Al-Ammar is test automation consultant, en werkt sinds 2019 bij Ordina. Hij vertelt hoe hij het werken in High performance teams ervaart en waarmee een goede tester zich onderscheidt.

Waarom heb je voor Ordina gekozen?

“Onze wereld verandert razendsnel. Europa digitaliseert, waardoor er kansen ontstaan om dingen slimmer aan te pakken en te realiseren. Ordina helpt bedrijven en organisaties daarbij. Dat vind ik interessant en ik krijg hier de vrijheid om mezelf te ontwikkelen in een dynamische werkomgeving.

Verder werken we binnen Ordina in High performance teams (HTP). Daarin heb je direct klantcontact en kun je in teamverband zelfstandig mooie projecten oppakken. Ik ben erg leergierig en door onze kennis te bundelen in teams, helpen we elkaar om uit te blinken in ons vakgebied. Daarbij heb je altijd de zekerheid en stabiliteit van een grote organisatie als back-up.”

Wat is jouw rol in het High performance team?

“Momenteel werk ik in een HPT bij ProRail. Binnen het team ben ik verantwoordelijk voor de testautomatisering en het testproces bij verschillende teams binnen ProRail. Ik zorg er eerst voor dat ik de klantvraag goed begrijp. Hierna begin ik te werken aan mijn concept en testscripts om te zorgen dat bugs worden voorkomen en dat de eindgebruiker de beste mogelijke ervaring krijgt.”

Hoe ervaar je het werken in een HPT?

“Ik begin vaak vroeg en dan bepaal ik samen met mijn team waarmee we aan de slag kunnen. Na de stand-up begin ik met de story die op mijn naam staat. Na de lunch bespreken we in het het ontwikkelteam of er ergens nog knelpunten zijn en waar we elkaar mee kunnen helpen. Samen brainstormen we dan over mogelijke oplossingen en nieuwe scenario’s en zo leren we van elkaars expertise.

Wanneer ben je een echte goede tester?

“Als tester moet je een goed oog hebben voor de manier waarop software het beste kan aansluiten op wensen van de klant. Dat doe ik door continu in gesprek te blijven met de klant en te reflecteren op het werk van softwareprogrammeurs. De software moet immers aansluiten op de achterliggende doelen van de klant. Daarmee ben je als ‘t ware de schaduw van de programmeurs.

Een goede tester is ook een echte verbinder. Juist in deze rol moet je ervoor zorgen dat business en IT elkaar vinden in een optimale oplossing. Als tester spreek je beide talen: je kunt de wensen vanuit de business vertalen, maar kent ook de kansen en beperkingen van IT.

Bovendien heb je als tester een adviserende rol naar de softwareprogrammeurs. Je kruipt in de huid van de toekomstige gebruikers en kunt goed zien wat wel en niet werkt in de praktijk. De software is pas een succes als er graag en goed gebruik van wordt gemaakt. Daarom is het verstandig om die goed te testen, zodat een kostbaar IT-project zijn doel ook echt bereikt.”