Dataset

Knowledge graph als verbindende schakel tussen losse datasets

Via open dataportalen op het web zijn duizenden datasets vrij beschikbaar. Van het aantal actuele vrije oplaadpalen tot een historisch overzicht van het gemiddeld inkomen per bevolkingsgroep: het is allemaal voorhanden. En met de toegenomen digitalisering loopt ook het aantal niet-open datasets binnen organisaties zelf sterk op. Een knowledge graph kan gebruikers helpen de weg te vinden in deze hoeveelheid data. Ook Ordina en het Kadaster hebben een knowledge graph ontwikkeld.

Datasets

Wanneer gebruikers op zoek zijn naar informatie, denken ze niet in termen van datasets en maakt het niet uit of de data van de organisatie zelf afkomstig zijn of van derden, zoals partners of open data. Veel ondernemingen doen grote investeringen om te komen tot een integraal beeld van alle beschikbare datasets. Zij willen hun dienstverlening verbeteren met behulp van digitale hulpmiddelen, zoals machine learning en slimme algoritmen.

Knowledge graph

Bij het ontsluiten van data kan een knowledge graph een sleutelrol spelen. In zo’n knowledge graph wordt data niet beschouwd in afzonderlijke tabellen of datasets, maar als een netwerk van door associaties verbonden data. Deze associatieve kijk op data sluit dan ook beter aan bij de manier waarop mensen denken en hoe AI-systemen data verwerken in plaats van een tabelgerichte kijk.

Kadaster

Het Kadaster loopt voorop in de ontwikkeling van knowledge graphs binnen het overheidsdomein. Met Ordina’s Enterprise Semantic Data Management-oplossing is zo’n knowledge graph te realiseren.

Recent is over deze ontwikkeling een gedetailleerd artikel gepubliceerd dat beschrijft hoe het Kadaster de eerste open overheids knowledge graph heeft gerealiseerd. En vervolgens deze ook heeft toegepast in een chatbot. Marco Brattinga, senior principal expert Intelligente en datagedreven organisaties van Ordina, is een van de auteurs van dit artikel en heeft vanuit Ordina bijgedragen aan de ontwikkeling van deze knowledge graph.

Meer informatie

Wilt u meer weten over knowledge graphs en wat ze voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact op met Marco Brattinga via marco.brattinga@ordina.nl.