fbpx

Komt een alpha in bètaland

Nu ik bijna twee jaar bij Ordina werk en bezig ben met mijn tweede klus is het tijd eens wat observaties te delen. Waarom zouden mijn observaties eigenlijk de moeite waard zijn? Wellicht omdat ik de meest a-typische IT’er ben die je ooit zal tegen komen. Ik ben namelijk een über-alpha. Studeerde theologie (je weet wel, met Grieks en Hebreeuws en kerkgeschiedenis) en filosofie (afgestudeerd op een analyse van Sartre’s vrijheidsbegrip) en leerde nadien eens Java. Voordat ik bij Ordina aan de slag ging werkte ik op een tamelijk commerciële functie bij een bank. Als iemand dus kan observeren van buiten het IT-wereldje, ben ik dat.

Wat meteen opvalt, en iedereen zal dat herkennen, is de reactie op de uitspraak ‘ik werk in de ICT’. Dat is een uitspraak als ‘ik werk in het onderwijs’. Het aardige is dat men in het laatste geval op een feestje zal vragen wat je dan precies doet. In het eerste geval kan men vragen verwachten als ‘weet jij dan waarom mijn printer steeds vastloopt?’, ‘hoe kan het dat mijn PC steeds trager wordt?’ en ‘is virus x waar nu.nl het over had echt zo gevaarlijk?’.

Een tweede punt, en ik word daar heel enthousiast van, is het ongebreidelde pragmatisme. Dat is geen pragmatisme uit luiheid maar eerder open minded pragmatisme. We hebben requirement r en we dachten die op manier x te leveren. Nu blijkt dat y niet doet wat we er van verwachtten en dus gaan we direct door naar manieren y-z. Op die manier blijk je je tijd heel efficiënt in te kunnen zetten. Dat brengt me meteen op punt drie:

Efficiëntie is koning. Scrum, mits goed gebruikt, maakt efficiënt. Die efficiënte houding vertaalt zich door in de consequente vraag ‘voor wie doen we dit eigenlijk?’ Op deze manier wordt bijvoorbeeld alleen de noodzakelijke documentatie gerealiseerd, dat is: de documentatie die ook werkelijk door iemand wordt gebruikt.

Na dit hallelujah-verhaal kan men zich afvragen of er dan ook nog kritische observaties zijn gedaan. Jazeker en ik zal er één wat verder uitwerken. IT’ers zijn efficiënt, ze zijn technisch vaardig en daarin hebben ze ook hun (terechte) beroepstrots. Vrijwel alle opleidingstrajecten zijn hier dan ook op gericht. Bij wijze van voorbeeld een het aanbod dat ik afgelopen week weer op de mail ontving: ‘Encryption, hoe werkt het precies?’ en ‘Oracle database trainingen’ van Global Knowledge. ‘Meassuring Business Performance’ van Pega. ‘Tricentis Tosca MOOC: Licensing 101’ van Tricentis. Ook Pluralsight biedt vooral technische categorieën als development, IT ops, architecture en security.

Met de focus op High Performance Teams lijkt het me zaak om naast alle technische zaken veel meer in te zetten op teamdynamiek. Die dynamiek speelt evident een grote rol in het dagelijkse reilen en zeilen van een HPT. Het zou mooi zijn als onze eigen Academy zou inzetten op 1) bewustzijn van teamdynamiek en 2) manieren zou leren om het maximale uit al de verschillende individuen van je team te halen en daar samen als team beter van te worden. Het is lastig om tegengestelde persoonlijkheden optimaal met elkaar samen te laten werken, maar als het lukt is het team er een stuk beter van geworden. Tegengestelde persoonlijkheden zullen elkaar zo scherp mogelijk houden, wat de kwaliteit alleen ten goede kan komen. Deze trainingen zouden dan niet alleen voor leidinggevenden, maar ook voor de ‘gewone’ teamleden die dagelijks met die dynamiek te maken hebben aangeboden kunnen worden. De Academy belooft in 2018 een uitbreiding qua trainingen rond High Performance Teams. Dat lijkt me een goede zaak en hopelijk is er veel aandacht voor teamdynamiek.

Tot slot: we moeten het onderscheid tussen alpha en bèta niet overschatten. Volgens mij is een zeker abstractievermogen een kernvereiste, dat hebben alpha’s niet noodzakelijkerwijs minder dan de bèta’s. Want vergt een analyse van de impact van het drieslagstelsel in de middeleeuwse landbouw geen abstractie? Kan men een vergelijking tussen Wagners opera’s en Mahlers symfonieën maken zonder te abstraheren?. Het leuke voor de alpha in bèta-land is dat de bèta’s technisch vaak veel meer meters hebben gemaakt en daar kan de alpha dan weer reuze efficiënt in korte tijd heel veel van leren.