fbpx

‘Megagaaf om bij te dragen aan het wereldwijde succes van ASML’

Als lead developer krijgt Orlando Smits (26) steeds meer ruimte bij ASML. Ruimte om technische uitdagingen binnen een multinational aan te pakken, maar vooral ruimte om bezig te zijn met de ontwikkeling van mensen in zijn team.

Eén bakje koffie met de toenmalig directeur van de Java-unit. Meer had Orlando Smits begin 2018 niet nodig om overtuigd te raken van een dienstverband bij Ordina. ‘Ik ben een gevoelsmens,’ zegt hij. ‘Ik wilde na mijn studie Informatica terechtkomen in een familie, niet op een plek om geld te verdienen. Dat familiegevoel herkende ik direct bij Ordina. Ik heb nergens anders gesolliciteerd.’

Bedrijfsleven

Zijn eerste opdracht bij Rabobank was direct een goede kennismaking met hoe het werkt in het bedrijfsleven. ‘Ik had stage gelopen bij een klein bedrijf met zes ontwikkelaars en daarna bij een start-up. Nu kwam ik binnen bij een grote corporate. De omgang met collega’s, de communicatie tussen afdelingen en het werken met mensen die boven je staan; dat vond ik allemaal heel interessant. Ook omdat ik daar tegelijk startte met vijf andere young professionals. Met elkaar ontdekten we hoe het werkt in de grotemensenwereld. Tegelijkertijd volgden we allerlei trainingen vanuit Ordina. Wat is scrum? Hoe zit je als persoon in elkaar, volgens de DISC-methode? Maar we kregen ook trainingen in Java en Frameworks. Ook dat was ontzettend leerzaam.’

Mensen staan écht centraal

Na drie kwart jaar leerde Orlando de warme kant van Ordina kennen, toen hij enige tijd was uitgeschakeld, omdat hij prive te veel ballen in de lucht moest houden. “Ordina ving me super op. Ik heb rustig kunnen reïntegreren. Toen ervaarde ik echt dat de mens altijd centraal staat bij Ordina. Daar ben ik de organisatie nog altijd dankbaar voor.”

Stoomcursus werken bij ASML

Orlando begon in maart 2019 bij ASML, hét hightechbedrijf van Nederland en wereldleider op het gebied van machines die chips produceren. Hier werkte hij zich in twee jaar van junior developer op tot lead developer. Orlando bouwt met zijn team de software die wordt getoond op displays van de machines die ASML gebruikt. ‘Toen ik net was begonnen, besloot een aantal senior ontwikkelaars uit het team van ASML voor zichzelf te beginnen. Daardoor heb ik me in sneltreinvaart kennis en kunde eigen moeten maken. Niet alleen over de applicaties, maar ook over de organisatie zelf. Willen ze A, dan moet jij weten waar je A vandaan moet toveren. En B, en C. Een enorme uitdaging, maar als het moet, dan lukt je dat. Ook doordat ik via het Accelerator-programma van Ordina extra training kreeg over meerdere facetten binnen het IT-landschap.’

Meedenken op strategisch niveau

Wie Orlando hoort praten, hoort een developer praten. Maar nu hij lead developer is, ontwikkelt hij zich steeds meer richting een software engineer die op strategisch niveau meedenkt met de klant. ‘Als developer zit je in een klein bubbeltje, maar als lead developer ben ik een kringetje naar buiten geschoven. Ik zie welke discussies voorafgaan aan de opdracht richting een developer. Wat ik daarvan vind? Interessant! Ik ben nu echt bezig om samen met de klant te kijken hoe we stappen vooruit kunnen maken. Al krijg ik volgens mij nog steeds maar tien procent mee van wat er allemaal speelt, haha.’

Coachen van young professionals

Daarnaast geeft Orlando nu leiding aan teamleden en helpt hij andere young professionals op weg in de corporate wereld. ‘Van binnen blijf ik een nerd die af en toe nog graag code schrijft. Maar uiteindelijk vind ik de mens interessanter dan het ontwikkelen van code. Ik merk dat ik energie krijg als ik andere mensen zie groeien. Ik weet hoe belangrijk het is als iemand je de goede richting op helpt. Op school was ik altijd vrij onzeker. Daar had ik één leraar die mij daaroverheen heeft geholpen. Nu wil ik voor de nieuwe Orlando’s degene zijn die ze het beslissende zetje in de goede richting geeft. Als dat me lukt, zou me dat ontzettend trots maken.’

Bijdragen aan succes ASML

Trots voelt hij ook als hij vertelt dat hij voor ASML werkt. ‘ASML is een begrip in Veldhoven en omgeving, waar ik ook vandaan kom. Toen ik er tijdens een introductiedag voor het eerst binnenstapte, had ik echt een wow-gevoel. En dat heb ik eigenlijk nog steeds. Ik vind het megagaaf om bij te kunnen dragen aan het wereldwijde succes van ASML, ook al ben ik maar een ministukje van de puzzel. Dat ik hier zowel de technische als menselijke aspecten van het vak mag uitoefenen, vind ik ontzettend eervol.’