fbpx
Foto van twee Ordina medewerkers

Microsoft Azure ‘Blockchain as a Service’, is het wat?

Het lijkt er langzamerhand sterk op dat we er niet meer omheen kunnen. Blockchain-technologie bestaat echt en zal blijven. Vooral in de financiële sector zien we dat bijna alle grote partijen (Cointelegraph, 2016) er van uit gaan dat de Blockchain-technologie de financiële wereld op zijn kop gaat zetten.

Momenteel zijn deze partijen aan het uitzoeken hoe zij deze technologie kunnen gebruiken en wat voor mogelijkheden dit hen biedt. Maar ook in de wereld van cloudcomputing lijken alle grote spelers hun klanten een omgeving te willen bieden waarop zij deze technologie kunnen inzetten, ontwikkelen en onderhouden.

Blockchain as a Service

Enkele grote namen zijn Microsoft, IBM en Amazon. Al deze partijen bieden een platform waarop het mogelijk is een private Blockchain op te zetten en het leek mij interessant om eens te gaan kijken wat één van deze spelers te bieden heeft. Aangezien het IBM-platform al redelijk goed belicht is door anderen leek het mij juist interessant om eens de mogelijkheden van Microsoft Azure ‘Blockchain as a Service (BaaS)’ te gaan verkennen. Eigenwijs als ik ben ging ik meteen maar aan de slag.

Microsoft heeft geprobeerd het je zo gemakkelijk mogelijk te maken en heeft hiervoor een DevTest Lab ingericht op de Azure-omgeving voor ‘Blockchain as a Service’. Door deze te activeren worden alle benodigdheden ingericht voor de gebruiker en kun je meteen aan de slag met het opzetten van enkele ‘nodes’ die nodig zijn voor het draaien van een private Blockchain. Het toevoegen van enkele virtual machines is een eitje en je hebt letterlijk binnen een paar minuten enkele virtual machines met Ubuntu klaar staan waarop je heel gemakkelijk de benodigde software kan installeren. Zo zet je je eerste nodes binnen no-time op.

Het mooie aan Microsoft Azure ‘Blockchain as a Service’ is dat je ontzettend snel een complete omgeving hebt staan waarop je een private chain kan laten draaien. En heb je wat meer resources nodig? Dan heb je er binnen enkele minuten nog een paar nodes bij door het simpelweg toevoegen van meer virtual machines. Je kunt hierdoor goedkoop en snel experimenteren met de mogelijkheden van Blockchain, Ethereum en smart contracts. Ook is het relatief goedkoop en is je prijsstelling per dag aan te passen.

Smart contract

De volgende voor mij logische stap was het opzetten van een applicatie die kan communiceren met een stukje software op de private Blockchain, ook wel bekend als een smart contract. Een smart contract is niet meer aan te passen als het eenmaal op de Blockchain is geplaatst. Hierdoor ben je er altijd zeker van dat het contract precies doet waar het voor geschreven is. Het schrijven van een smart contract voor het Ethereum-netwerk is even wennen als Java developer, want het is toch net weer even anders. Voor het schrijven van een smart contract heb ik gebruikgemaakt van Solidity en de online compiler die op internet te vinden is.

Wanneer de smart contract op de Blockchain is geplaatst, kan er via een applicatie mee gecommuniceerd worden. Deze applicatie kan ook weer op de Microsoft Azure-omgeving worden gehost, waardoor je alles mooi onder hetzelfde dak hebt. Het verbinden van de applicatie met de smart contract binnen de omgeving is vervolgens gemakkelijk te realiseren en voor je het weet heb je een complete Blockchain applicatie draaiend!

Conclusie

De Microsoft Azure ‘Blockchain as a Service’ is een mooie omgeving waarop je prima kan experimenteren met de mogelijkheden van Blokchain. De kosten zijn zeer beheersbaar, het uitzoeken van de mogelijkheden is relatief simpel en ook het opschalen naar meer capaciteit is gemakkelijk. Hierdoor is dit platform zeer geschikt voor het uitwerken van een proof of concept tot en met het daadwerkelijk in de markt zetten van een werkende Blockchain.

Meer weten over Microsoft Azure ‘Blockchain as a Service’? Hulp nodig bij het opzetten ervan? Een demo zien? Neem dan contact op met één van onze Blockchain-consultants.