fbpx

‘Mijn focus ligt op het creëren van vertrouwen’

Pooja Lachmansingh (27) is sinds tweeënhalf jaar Scrum Master bij Ordina. Wat ze het leukst vindt aan haar werk? Andere mensen naar een zo hoog mogelijk niveau brengen.

Pooja kan zich razendsnel aanpassen aan haar gesprekspartner. Door haar scherpe oog voor de voorkeursstijl en -kleur van de ander, communiceert ze op hetzelfde niveau – en dus beter – met collega’s en klanten. Haar eigen voorkeurskleur is geel. ‘Erna volgen groen en blauw. Ik vertoon van nature eigenlijk alles behalve rood. Ik kan het wel inzetten, als het moet. Teamleden reageren dan verrast. Maar soms is het al genoeg om woorden te gebruiken die “rode mensen” vaak gebruiken. Resultaten, deadline, wanneer gaan we dit besluit nemen of bereiken we die mijlpaal.’

Effectieve communicatie

De vier kleuren die Pooja noemt, representeren vier stijlen en zijn afkomstig uit het DISC-model. Dit is een analyse die mensen diepgaand inzicht geeft in persoonlijkheid, gedrag en communicatie van zichzelf en anderen. Als gecertificeerd DISC Practitioner maakt Pooja veel gebruik van dit model. Zelf is ze dus vooral geel, synoniem voor de rol van Influencer. ‘Ik vind het ontzettend interessant om met dit model te werken,’ zegt ze. ‘In een omgeving waar samenwerking onmisbaar is, is het belangrijk dat communciatie effectief is. Ook al zijn mensen niet in een hokje te plaatsen; het geeft mij handvatten om te herkennen wat voor voorkeursstijl iemand heeft en hoe ik daar mijn eigen stijl op kan aanpassen. Je herkent het aan woordgebruik, maar ook aan het tempo en het volume van praten. Nu ik me daar bewust van ben, kan ik nog beter verbinding maken met anderen. Door middel van kwaliteitenworkshops krijgen teamleden ook inzicht in elkaars voorkeursstijlen. Echter, de focus ligt dan op het gesprek dat volgt tussen teamleden. Het model is een middel om de communicatie bespreekbaar te maken.’

Hogere versnelling

Hoe anders is dat als ze met collega Scrum Masters is. Tijdens zogeheten meet-ups die door Ordina worden georganiseerd, worden actuele ontwikkelingen op het vakgebied besproken. ‘Er zijn altijd interessante sprekers,’ vertelt Pooja, die ineens in een hogere versnelling gaat praten. ‘Zo was onlangs Lyssa Adkins te gast. Zij is Agile Coach en leadership thoughtleader en nam ons twee middagen mee in de Edge Theory of Change, als model om met driedimensionale verandering om te kunnen gaan. Het ging onder meer over het comfortabel worden met gevoelens van onzekerheid. Hoe kun je hier zelf mee omgaan en hoe kun je anderen coachen om juist de kansen van veranderingen te benutten?’

Inspirerende meet-ups

‘Dat soort meetings en thema’s liggen mij nauw aan het hart,’ vervolgt ze. ‘Ook omdat we naast de theorie altijd concrete handvatten krijgen om de theorie in de praktijk te kunnen toepassen. Daarbij helpt het enorm dat je ervaringen kunt uitwisselen met andere Scrum Masters en Agile Coaches. Iedereen werkt weer op een andere manier, met een ander team en in een andere sector. Het is heerlijk om direct begrip te voelen en op één lijn te zitten als we het hebben over ons vakgebied. Ik krijg er een enorme dosis energie van.’

De mens coachen

Die energie neemt Pooja vervolgens mee naar de high performance teams waarbinnen ze werkt. Haar doel als Scurm Master is duidelijk. ‘Ervoor zorgen dat het team maximale waarde behaalt voor de klant. Die waarde wordt bepaald door de organisatiedoelstellingen, die vervolgens worden aangevuld met specifieke teamdoelstellingen. Die moeten in kaart gebracht worden en in balans komen.’

Als afgestudeerd Arbeids- en Organisatiepsycholoog heeft ze geen achtergrond in IT. Dat is soms een nadeel, maar vaker een voordeel, vindt ze. ‘Omdat je niet tot achter de komma verstand hebt van technische zaken, verzand je niet snel in inhoudelijke discussies. Mijn focus ligt op het creëeren van vertrouwen en een pro-actieve mindset. Zo ontstaat er een omgeving waarin teamleden naar elkaar luisteren en constructieve verbetervoorstellen doen voor het product of proces. Daarmee coach ik vooral de mens. Daar ligt mijn kracht en mijn passie.’

Bewustwording creëren

Zo helpt Pooja stap voor stap haar teamleden vooruit. ‘Maar niet iedereen is altijd even blij met me, hoor,’ zegt ze met een knipoog. ‘Ik stel kritische vragen en spiegel gedrag. Maar, zo leg ik altijd uit, feedback is nooit op de persoon gericht. Ik coach omdat ik graag wil toetsen of iedereen beseft waarmee we bezig zijn, waarom we doen wat we doen en of iedereen wel de energie in de juiste zaken steekt. Ik kauw het daarbij niet voor, maar zorg voor bewustwording bij de teamleden zelf. Zo krijg je uiteindelijk de self managing teams die we graag zien bij Ordina.’

Invloed

Lukt dat, dan geniet Pooja. ‘Als Scrum Master wil je je team zien shinen. Zelf hoef ik niet op de voorgrond te staan. Laat mij maar genieten van de prestaties van anderen. Wat mij aanspreekt aan deze rol, is dat je meewerkt in het team. Als consultant of Agile Coach zit je iets meer daarboven, maar als Scrum Master maak je deel uit van het team. Je leert de klant en je collega’s snel kennen en kunt invloed uitoefenen op de interactie, het proces en de resultaten. Dat vind ik mooi.’

Woordgrappen

Dat ze dat ooit voor een IT-bedrijf zou gaan doen, had ze tijdens haar studie niet gedacht. ‘Ik ging een traineeship doen bij een grote verzekeraar. Op de HR-afdeling, was de logische bedoeling. Maar daar bleek geen plek meer, dus kwam ik op de IT-afdeling terecht. Een geluk bij een ongeluk, want ik vond het heel dynamisch. Je lost allerlei problemen op met technologie. En IT’ers zijn ook nog eens heel creatief, visionair en grappig. De hele dag hoor ik woordgrappen, waar ik hardop om moet lachen. Ooit verkocht ik bij de Mediamarkt laptops, telefoons en spelcomputers, terwijl techniek absoluut niet mijn sterke punt is. Puur door verbinding te maken met mensen. Dat is in de basis wat ik nu nog steeds doe.’