MOOC DevOps

MOOC DevOps – Spinoff

In mei en juni draaide Ordina gedurende vier weken een Massive Online Open Course (MOOC) DevOps. Dit is de laatste van een serie van vier blogs over dat onderwerp.

Op zondag 11 juni om 23:59 uur sloot de MOOC. Tot in het laatste uur waren deelnemers en moderatoren actief bezig geweest, maar toen ging de deur dicht. Verschillende deelnemers verzochten om langer door te mogen gaan. Maar wij hadden consequent gecommuniceerd dat de MOOC een vast startmoment en een duidelijk einde zou hebben, dus die mogelijkheid hebben we niet geboden.

Wel hebben we twee weken later met een groep van circa 50 deelnemers als follow-up een live meet-up gedaan. Iedereen die dat wilde kon erbij zijn. De deelnemers ontmoetten de moderatoren, we keken gezamenlijk terug en verzamelden inzichten over wenselijke aanpassingen bij een eventuele follow-up. Het was letterlijk een feestje om met de meest betrokken deelnemers, die tot dan toe digitaal met elkaar contact had gehad, nu ook fysiek in dezelfde ruimte te zijn.

Aan welke spin-off kunnen we denken? Eerder schreef ik al dat we bij 1500 inschrijvingen de aanmeldingsprocedure hadden gestopt. Er waren op dat moment echter nog veel meer mensen met interesse. Zij hebben dus de eerste run moeten missen. Zou die groep bij een re-run alsnog willen deelnemen? Mogelijk wel. Ook hebben verschillende klanten ons laten weten dat een deel van hun medewerkers heeft deelgenomen en enthousiast was. Dus weten we dat meer van hun collega’s ook graag een keer de MOOC doorlopen.

Bijna 500 Ordina-medewerkers hebben de MOOC gevolgd. Dat is een aanzienlijk aantal, maar het zijn ze nog niet allemaal. Met DevOps awareness als motor onder onze High performance teams-propositie is het wenselijk om iedere Ordinees vertrouwd te maken met DevOps. De MOOC is daarvoor een prachtig en een krachtig hulpmiddel.

We denken daarom na over een tweede run waarin we dan verbeteringen kunnen doorvoeren naar aanleiding van wat we geleerd hebben in de pilot. De beslissing over een re-run is overigens nog niet genomen.

Er is een hogeschool die heeft aangegeven geïnteresseerd te zijn in de content van de MOOC. We zouden een e-learning voor de duizenden aangesloten studenten kunnen maken. Gesprekken daarover starten na de zomervakantie. Het is zomaar mogelijk dat onze leerobjecten straks een tweede leven krijgen en ook onder de vlag van deze Hogeschool te volgen zijn.

Hiermee beëindig ik de serie met blogs over de eerste MOOC DevOps. Het was een prachtige ervaring die ik voor geen goud had willen missen.

Lees ook deze blogs:

MOOC DevOps – Beretrots