Naar een nieuwe generatie professionals

Liesbeth Grootenboer over de kracht van Ordina TalentPower

Via Ordina TalentPower trekt Ordina sinds 2018 met veel succes veelbelovende jonge IT-professionals aan. De gespecialiseerde unit spoort jonge professionals nog tijdens hun opleiding op of in hun eerste werkkring, geeft ze een vaste aanstelling en begeleidt ze vervolgens intensief naar een hooggekwalificeerde IT-baan.

De unit is sinds maart 2018 operationeel en kwam vrijwel direct op stoom. Per maand stromen nu gemiddeld vijftien talenten in; eind 2018 werkten er 150 bij de unit. Na een opleiding van een maand gaan deze jongeren gedurende een jaar onder begeleiding aan het werk bij een of meer businessunits van Ordina. Na dat jaar vervolgen zij hun loopbaan als zelfstandig professional bij Ordina of bij een van onze klanten.

Pittige selectie

Directeur Liesbeth Grootenboer van Ordina TalentPower heeft de dagelijks leiding en steunt op drie campus recruiters en vier business unit managers die verantwoordelijk zijn voor de werving en begeleiding van de young professionals. De recruiters onderhouden contact met alle relevante opleidingen op hbo- en academisch niveau en staan op alle belangrijke onderwijsbeurzen. De selectie is best pittig, aldus Grootenboer: “Van de zestig jongeren die zich aanmelden voor Ordina TalentPower blijven er uiteindelijk zo’n twintig over.”

Sterk merk

Hoe komt het dat Ordina met de huidige krapte op de arbeidsmarkt toch nog zoveel belangstelling onder jongeren weet te wekken? Grootenboer: “Ordina is een sterk merk. De aard en cultuur van het bedrijf helpen zeker een handje mee. Voor jongeren is Ordina aantrekkelijk omdat het nogal wat IT-disciplines in huis heeft, maar wij staan ook bekend als een menselijk bedrijf met een goede werksfeer.” Daarbij blijkt de formule van Ordina TalentPower jongeren in het bijzonder aan te spreken: “De opleiding van een maand is kort maar intensief, direct daarna gaan de jongeren aan de slag en bieden we hen alle vrijheid om te ontdekken waar hun kracht ligt.” Daarbij krijgen ze persoonlijke begeleiding van een ervaren Ordina-consultant.”

Zwaar én leuk

Grootenboer onderscheidt grofweg twee typen talenten, de jongeren die per se software-developer willen worden en de jongeren die keuze willen houden om heel andere dingen te doen. Beide groepen krijgen een op maat aangepast programma. En dat programma is zwaar, weet de directeur. “Het is zeker niet eenvoudig om binnen een maand drie tot vier certificaten van een niveau als Java te behalen, maar de jongeren zijn gemotiveerd en het lukt iedereen. Maar leuk is het ook. Er staat een boel plezier tegenover,” verzekert ze: “Je bent hier met leeftijdgenoten en iedereen zit er hetzelfde in. De jongeren helpen en coachen elkaar en organiseren leuke events buiten werktijd.”

Klaar voor de toekomst

Ordina TalentPower vraagt een forse investering. De opleidingen zijn kostbaar. Daarbij besteedt Ordina zelf veel tijd aan deze interne talentontwikkeling. Maar het is het allemaal dubbel en dwars waard, verzekert Grootenboer: “Hiermee kweken we de nieuwe generatie professionals. Zo zorgen we ervoor dat Ordina klaar is voor de toekomst.”