ORDINA BLOGT

Nepprofielen op social media herkennen

Een meerval, online dating en oplichting: een vreemde combinatie? Dat valt wel mee, een ‘catfish’ (meerval) is ook iemand die zich online anders voordoet dan hij/zij in werkelijkheid is met als doel een online relatie op te bouwen.

  • 23 april 2013

Ontstaan ‘Catfish’

Met de tv serie ‘Catfish The TV Show’ borduurt Nev Schulman voort op zijn film ‘Catfish’ uit 2010. Schulman werd enkele jaren geleden zelf slachtoffer van een ‘catfish’. De mooie twintiger met wie hij via Facebook aan het online daten was, bleek een huismoeder van in de veertig. Zijn broer en een vriend filmden de ontwikkeling van de relatie en zo ontstond de documentaire ‘Catfish’. Naar aanleiding hiervan ontving Nev vele mails van kijkers die eveneens via social media aan het daten waren en ook wel eens benieuwd waren naar wie er nou echt aan de andere kant zat. Het idee voor een tv serie was geboren.

Nep-identiteit

Inmiddels heeft MTV de 8e aflevering uitgezonden in Nederland. Nev gaat met zijn vriend en filmmaker Max Joseph op pad om de koppels in levende lijve aan elkaar voor te stellen. De ene keer met een goede afloop, de andere keer blijkt het om een ‘catfish’ te gaan. Een nep-identiteit blijkt online snel gerealiseerd. Met foto’s van andermans profiel (bij voorkeur uiteraard van een goed uitziende dame of heer) en wat invites naar onwetende slachtoffers’ ben je al aardig op weg.

Het principe van iemand die zich via social media als iemand anders voordoet geldt natuurlijk niet alleen voor online dating. Deze vorm van oplichting kom ook voor bij gewoon sociaal of werkgerelateerd contact.

Herkennen nepprofielen

Maar hoe herken je nou zo’n ‘catfish’, nep-klant of -opdrachtgever? Eigenlijk zijn het voor de hand liggende dingen: nooit kunnen/willen bellen, nooit kunnen/willen ontmoeten… dat is verdacht. Maar ook heel simpel: doe eens een Google Image Search om te kijken of de foto’s ook op andere plaatsen online staan. Ik ben benieuwd of en hoe jij nieuwe online contacten natrekt. Wat is jouw tip om nepprofielen te herkennen?