ORDINA BLOGT

Oculus Rift, verandert digitale werkelijkheid uw werk en leven?

Als Tinkerbell rondvliegen in Neverland? Goed voorbereid op agressieve mensen? Een belangrijke conferentie thuis beleven?

  • Richard van Tilborg
  • 22 april 2014
Oculus Rift

Veel Nederlanders kennen de Oculus Rift door de overname van Facebook(2 miljard dollar) of van De wereld Draait Door, waarin Matthijs van Nieuwkerk de virtual reality bril opzet en een ritje ervaart in een virtuele achtbaan

Maar voor degene die de Oculus Rift nog niet kennen, de Oculus Rift is een virtual reality bril, waarmee je je in een andere wereld kan begeven, dan waarin je fysiek bent. Het is een scherm wat heel je gezichtsveld vult, zodat je echt helemaal rond kan kijken. Daarnaast reageert de Oculus op hoofdbewegingen en gaat het beeld dus met je bewegingen mee. Hierdoor voelt het echt alsof je je in die andere wereld bent. Momenteel is er nog geen consumentenversie te koop van de Oculus Rift en wordt de Oculus Rift enkel als development kit uit gegeven. Hierdoor kunnen programmeurs nieuwe werelden of concepten  ontwikkelen en kan het product verbeterd worden. Dit gebeurt dan ook veelvuldig. Elke dag zijn er diverse concepten in het nieuws te vinden en er worden regelmatig verbeteringen voor de Oculus Rift aangekondigd.

Oculus Rift

Toepassingen

De toepassingen lijken talloos, zowel thuis als op het werk. Voor de toepassingen thuis spreekt de Game wereld op zich, je vliegt rond in een fantasie wereld waar je met je toverstafje sterrenstof over een eenhoorn strooit, of loop je met je geweer door een oorlogsgebied op jacht naar de vijand. Maar ook kan de Oculus Rift de sportieve beleving vanuit huis bevorderen. Hoe mooi is het als je thuis de marathon van Boston kan lopen? Of trainen tegen Robin van Persie? In het ziekenhuis kunnen artsen oefenen in het opereren van patiënten. Of psychologen die hun cliënten kunnen behandelen voor trauma’s, hoogtevrees, pleinvrees door het systematisch. In de zakelijke wereld kun je op afstand aan realtime conferenties deelnemen, of trainen hoe je het meeste uit een klantgesprek haalt. Maar ook in de veiligheidswereld, waarin je als Mobiele Eenheid (ME) door middel van de Oculus Rift goed voorbereid bent op agressieve mensen die op je af komen stormen, of dat je getrained bent hoe je het beste mensen kan verhoren. Zo zijn er heel veel toepassingen te bedenken. Hoe zullen ze jouw werk en leven veranderen?

Immersive

Hoe snel de veranderingen zullen plaatsvinden, hangt ook mede af van hoe goed de technologie werkt. Binnen de VR wereld wordt de term immersive gebruikt, om aan te geven hoe goed het gevoel is dat je echt in een andere wereld bevind dan waar je fysiek bent. De Oculus is al heel erg ver om Je dit gevoel echt te laten ervaren, echter is het nog niet helemaal ideaal. Dit komt met name door de grote pixels(lage resolutie) die je ziet als je de Oculus op hebt. Je ziet dus in het beeld in kleine blokjes, maar als je er even aan gewend bent worden deze blokjes minder storend. Daarnaast is de latency nog niet optimaal. Latency is vrij vertaald eigenlijk een soort wachttijd, tussen een actie en de reactie hierop. Bijv als je je hoofd iets draait(actie), dient er een ander gezichtsveld gegeven te worden(reactie). Voor een echt immerse gevoel dient het beeld realtime aangepast te worden, zodat je hersenen niet merken dat het niet echt is. Als hier maar een klein beetje vertraging in zit (meer dan 30 milliseconden) kan het al minder immerse aanvoelen, daarnaast heeft het ook voor diverse mensen een uitwerking dat ze er misselijk van worden. Onze ervaringen zijn gebaseerd op de eerste development kit van de Oculus rift, in juni/juli komt waarschijnlijk de tweede development kit uit, waarin diverse verbeteringen zijn doorgevoerd, qua latency en resolutie. Wanneer de consumenten versie uitkomt verwachten we dat het immerse gevoel nog beter zal zijn.

Maar visuele ervaring is nog maar 1 denkbaar aspect, voor een echt immerse gevoel zijn er nog meer zaken benodigd, bijvoorbeeld:

  • Hoe mooi zou het zijn als je echt kan rond lopen? De OMNI maakt het mogelijk om op 1 plaats echt fysiek alle kanten op te kunnen lopen en springen, en deze bewegingen in de virtuele wereld te beleven.
  • Of dat je met je handen voorwerpen kan oppakken? Via de Leap Motion wordt beweging van bijv handen gedetecteerd welke daarna in de virtuele wereld gebruikt kan worden.
  • Of dat je het echt in je buik voelt als je virtueel wordt geslagen: ARAIG is een kickstarterproject waarin een vest wordt gemaakt welke op de juiste plaats op je lichaam het gevoel geeft alsof er iets echt gebeurt.

Zo zijn er nog veel meer aanvullingen op de Oculus die te koop zijn of ontwikkeld worden, waarmee het immerse gevoel nog verder verbeterd word. Hoe lang zal het duren voordat we bij het holodeck kunnen gebruiken zoals in Star Trek?

SMART Technologies

Vanuit SMART Technologies zijn we ook met diverse concepten bezig, een voorbeeld daarvan in het kader van welzijn: Sommige mensen zijn zo ziek of verlamt dat ze niet meer naar buiten kunnen, maar ze hebben wel kinderen die buiten spelen. Hoe mooi zou het zijn als ze wel hun kinderen konden zien opgroeien? Hiervoor hebben we een drone gekoppeld aan de Oculus Rift. In de drone zit een camera, waarvan de video rechtstreeks wordt doorgestuurd naar de Oculus Rift. Door de Oculus Rift krijgen mensen een geweldig gevoel, dat ze buiten vrij kunnen bewegen. Een echte belevenis, die ze nooit meer dachten te kunnen ervaren. Dit is een van de voorbeelden welke we gerealiseerd hebben, maar we zijn druk bezig met andere concepten voor onze klanten, waar we hopelijk snel meer over kunnen communiceren.

 

Meer informatie?

Zie jij mogelijkheden voor jouw organisatie? Wil je geïnspireerd worden voor mogelijkheden binnen jouw bedrijf? Of wil je graag meehelpen nieuwe virtuele werelden te realiseren? Neem dan snel contact op, of kom naar ons event op 11 juni!