ORDINA BLOGT

Public Innovation Challenge

Tolerantie als basis voor ontwikkeling, demonen om te innoveren en of we de technologie de baas zijn.

  • Siebren de Ringh
  • 2 november 2014

De Ordina Public Challenge gaf een knal energie. Een mooie mix tussen Nederlandse en Belgische deelnemers. Een mooi buurland waar men dezelfde taal als fluweel uitspreekt. Dan te bedenken dat  de Belgische Orangisten ooit vakkundig uit de geschiedenisboeken zijn geschreven. http://www.wpg.be/het-verloren-koninkrijk Het had zo anders kunnen lopen maar er is geen man overboord. De chemie is maximaal en ik heb mooie voorbeelden gehoord over hoe de Belgische overheid een andere verstandhouding wil vormgeven met haar burgers.

De sprekers hebben me aan het denken gezet. http://www.breukersandgodrie.com/ Tolerantie is de belangrijkste voorwaarde voor een maatschappij om zich te ontwikkelen. Tolerant om open te staan voor wat anders is. Eerder de basis voor ongekende wetenschappelijke ontwikkeling in wat nu Irak is en misschien wel de basis waarom de westerse wereld zich al zo lang zo goed heeft kunnen ontwikkelen. Dat we de tolerantie vast mogen houden als deze op de proef wordt gesteld. Tolerantie is veiligheid. Wie zich veilig voelt heeft de ruimte om te zeggen wat die denkt, zeker als dat tegen de status quo en de heersende belangen in gaat. Er is lef nodig om te zeggen wat je denkt, zeker als het afwijkt. Dat geldt overal. Dus ook in organisaties die willen innoveren. Innoveren is daarom niet een eigenschap van een persoon maar vooral een conditie. Er is een klimaat of omgeving nodig waar in demonen als metafoor voor vlijmscherpe ideeën die alle aandacht opeisen zich welkom voelen. Innovatie is het zakelijke broertje van creativiteit.

http://www.mensvoort.com/  Ik vind het fijn als multidimensionale complexe vraagstukken met een soepele handbeweging  teruggebracht worden door een denkbeeldige patatsnijder naar vier kwadranten. Als we met deze patatsnijder enige wereldproblematiek ordenen, dan  zijn er dingen of fenomenen die geboren worden of ontstaan en daartegenover dingen of fenomenen die gecreëerd zijn. Op de andere as zijn er dingen die autonoom zijn en aan de andere zijde die wij als mens onder controle hebben. De technologie in al haar facetten zou geordend kunnen worden in het min of meer unieke kwadrant ‘gecreëerd’ maar toch ‘autonoom’. Of u moet van mening zijn dat wij de technologie in al haar facetten nog onder controle hebben. We worden omgeven door technologie. Hebben wij of iemand het internet nog onder controle?  Dus we creëren dingen die we niet in control hebben.  We creëren een tweede natuur. Een techno-natuur. Een mooi script voor een horror.  De vraag is waarom we ons zoveel meer druk lijken te maken om de technologie waar we de grip op verloren zijn terwijl de wereld omgeven is van natuurfenomenen waarbij de mensheid nietig is. Ik kan me best een paar verschillen bedenken maar de filosofische vraag is interessanter dan een snel antwoord.

Over de auteur:

Siebren de Ringh

De overheid van de toekomst wordt nu gebouwd. Een krachtige overheid die zelfredzame burgers en bedrijven primair bedient met digitale middelen en een inspirerende werkgever is voor ambitieuze ambtenaren die zich met de kern van de zaak willen bezighouden, het verschil maken voor de maatschappij. Onze visie is dat veranderingen bij de overheid toenemend en tegelijkertijd implicaties hebben voor de professie van ambtenaren, de wijze waarop processen vormgegeven worden en de ondersteuning van informatietechnologie. Hierin willen wij met onze expertise voor de overheid het verschil maken. In deze blog wil ik u graag meenemen in onze adviespraktijk en de inzichten waar dit in resulteert.