ORDINA BLOGT

Strijd der Pinguins

Microsoft heeft onlangs aangekondigd om haar .Net Core Framework vrij te geven onder de MIT open source licentie. Hieruit blijkt duidelijk de erkenning dat open source als een volwassen beweging gezien mag worden.

  • Patrick Jenner
  • 28 november 2014

Dat open source software volwassen is blijkt ook uit het aantal opmerkingen in de media waarin gezegd wordt dat open source mainstream aan het worden is. Een autoriteit die deze uitspraak onlangs deed is de CEO van RedHat, Jim Whitehurst. Ook ikzelf constateer dat niet langer alleen bij de Nederlandse overheid, de partij die wetmatig diende te vragen naar open source software tenzij ongeschikt, maar ook bij sectoren als de Zorgmarkt en de Financiële sector er vaker gevraagd wordt naar open software vanwege kwaliteit en niet slechts omdat de broncode open is.

Het ontstaan van een open source applicatie is doorgaans in te delen in twee stromen: Datgene dat is ontstaan om zich als gratis alternatief voor een proprietary oplossing te presenteren of datgene dat is gebouwd uit een creatief idee voor een oplossing dat nog niet bestond. Voorheen werd open source software dan ook vaak gekozen als een alternatief voor het duurdere pakket, tegenwoordig is het software dat zich niet op openheid of prijs hoeft te onderscheiden maar op kwaliteit en nieuwe functionaliteit.

Hierdoor zal ook steeds vaker het ene open source programma moeten concurreren met het andere om de gunst van de gebruiker, maar ook om die van haar eigen bestaansrecht. Immers de populairste applicatie krijgt al gauw de grootste community en trekt daarbij weer leden van de andere community naar zich toe. Binnen de commerciële proprietary wereld zien we dat verdiende inkomsten ingezet worden om de concurrentie te bestrijden met marketing middelen en aankoop van ontbrekende functionaliteit. Dit zijn methoden die niet passen in een community gedreven wereld en daarom zien we dat concurrentiestrijd zich voornamelijk richt op innovativiteit.

Wanneer open source daadwerkelijk mainstream is zien we dus een gezonde strijd tussen Pinguïns (als verwijzing naar Tux, het symbool van het grootste open source project, linux) dat ertoe leidt dat software met een grotere snelheid zal innoveren hetgeen voor de afnemer alleen maar een gunstige afloop zal hebben!

Over de auteur:

Patrick Jenner

Patrick Jenner is Open Source Architect. Hij is een ervaren adviseur en evangelist op het gebied van open source software, open standaarden en open data en heeft tevens enkele presentaties op zijn naam staan waarin hij de voordelen van het begrip 'Open' pragmatisch weet uit te leggen.