ORDINA BLOGT

De Notificatiefilosoof

Eind augustus kreeg ik een nieuwsbericht van iCulture voor mijn neus over een zogenaamde “Notificatie Specialist”. Leuk, weer zo’n zelfbenoemde guru die wel weet hoe het moet dacht ik gelijk.

  • Jeroen Bijl
  • 3 september 2014

Mijn iPhone gebruik ik echt overal voor. ‘s Ochtends word ik wakker gemaakt door mijn iPhone en zie ik middels Sleep Cycle of ik echt zo lekker heb geslapen als ik mij voel. Daarna bekijk ik de laatste Tweets die die nacht zijn geplaatst en bekijk ik 9Gag even. Tijdens het ontbijt kijk ik of er file of flitser staan op mijn route en voer mijn ontbijt in MyFitnessPal.

Tijdens mijn dag krijg ik allemaal notificaties binnen. Het laatste nieuws, Facebook- en Twitter notificaties, P2000 meldingen en WhatsApp berichten. Zodra ik naar huis ga bekijk ik nogmaals de files en flitsers en of ik mijn thermostaat aan moet zetten. ‘s Avonds check ik in bij TvTag en laat de wereld weten welke serie of film ik aan het kijken ben. In bed bekijk ik de laatste Tweets en Facebook berichten en zet mijn Sleep Cycle weer aan.

Mijn iPhone is letterlijk dag en nacht voor mij aan het werk. Is dat niet een beetje teveel en neemt mijn iPhone mijn leven niet onderhand over? Of heeft hij dat al gedaan..

Toen ik dat nieuwsbericht verder las wekte dit bij mij meer interesse op. Anke (http://notificatiefilosoof.nl/) heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van smartphones binnen de huidige samenleving. Tijdens verjaardagen, meetings en gesprekken zijn er zat mensen die om de 5 minuten hun telefoon pakken en afgeleid raken. Na talloze interviews heeft Anke een cursus opgezet. Normaal gesproken ben ik erg sceptisch over dergelijke cursussen. Wil het niet zo zijn dat mijn nieuwsgierigheid het heeft gewonnen en ik mij heb aangemeld voor deze cursus.

De cursus duurt de gehele maand september en je hoeft er de deur niet voor uit. Je hoeft er zelfs niet veel voor te doen. Iedere ochtend van september krijg je een e-mail met een opdracht waar je niet langer dan 10 minuten mee bezig bent. De eerste opdracht bestond bijvoorbeeld uit het tekenen van je huidige situatie, in mijn geval een bed met alle apps eromheen, en daarna de gewenste situatie.

Tijdens de cursus wordt je aan het denken gezet. Wanneer wil jij je telefoon gebruiken en wanneer wil je door je telefoon gestoord worden. Welke apps staan er op je telefoon die je nooit gebruikt en verwijderd kunnen worden. Tot nu toe allemaal vraagstellingen waar ik meermaals bij stil heb gestaan. Echter door deze cursus ben ik het ook daadwerkelijk gaan doen.

Tot nu toe vind ik de cursus wel grappig maar niet meer dan dat. Elke dag doe ik netjes mee en voer de opdrachten uit. Je bevindingen kun je posten op een besloten groep op Facebook en daar verder discussiëren met de mede cursisten.

Ik ben heel erg benieuwd of ik na deze maand anders om ga met mijn telefoon.


Over de auteur:

Jeroen Bijl

Jeroen is sinds 2012 werkzaam voor Ordina (Clockwork). Jeroen wordt bij klanten en projecten ingezet als Front-End Developer en doet hij met name de Front-End werkzaamheden bij Drupal projecten. Verder houdt hij zich bezig met nieuwe ontwikkelingen om de Front-End Workflow effectief en en makkelijker te maken.