ORDINA BLOGT

ICT en dan echt voor mensen

  • Jos de Weerdt
  • 23 april 2015

Ik heb eerder toegezegd een aantal voorbeelden te laten zien waarin ICT ook echt voor mensen werkt. Belofte maakt schuld, dus in deze blog vul ik die in.

Mijn voorbeeld is geen verhaal over grote systemen of wereldschokkende innovaties, maar juist een ‘klein’ voorbeeld. Dit voorbeeld komt uit mijn directe omgeving en heeft een ‘medisch’ tintje.
Het zijn de verschillende hulpmiddelen die mensen met diabetes in staat stellen om zelf, op ieder gewenst moment, hun suikerspiegel te meten en vervolgens actie te ondernemen waar nodig.
Deze hulpmiddelen zijn in de afgelopen 10 jaar enorm veel beter geworden.

  • Handzamer: van het formaat van een flinke rekenmachine naar dat van een stevige USB stick.
  • Betrouwbaarder: minder gedoe met verschillende soorten stripjes, maar gewoon een druppeltje bloed direct op de sensor.
  • Sneller: het resultaat is nu vaak binnen 10 seconden beschikbaar, terwijl een meting enkele jaren terug gewoon een paar minuten duurde.
  • Mensvriendelijker: met een steeds kleinere druppel bloed uit je vinger kunnen de meetwaarden worden verkregen.

Al met al een veel beter product, vooral dankzij de vooruitgang in de “Technologische” kant van ICT. En inmiddels heeft een moderne glucosemeter ook “Informatie” en “Communicatie” voorzieningen aan boord.
“Communicatie” verloopt draadloos met een app op je smartphone. Zowel op het apparaat als op je smartphone zijn de historische waarden uit eerdere metingen direct beschikbaar. Daarmee is deze vitale “Informatie” direct toegankelijk voor de persoon zelf.

Daarmee stelt deze ICT oplossing veel mensen in staat om gewoon het dagelijkse leven te leven, zonder veel gedoe met de aandoening die ze hebben. Voor mij duidelijk een geval waarin ICT echt voor mensen werkt!

Op de site van de Bas van de Goor Foundation vind je veel meer inspiratie van mensen die met deze dit soort ICT oplossingen hun grenzen weten te verleggen!

Verder is er nog een twee artikelen waar ik je ook attent op wil maken:

  • een blog-artikel van een collega van mij, Richard van Tilborg. In dat item schrijft Richard over technologische innovaties die in de sportwereld en door sporters worden ingezet. Duidelijk ook: ICT en dan voor mensen. 
  • het verhaal over Quli. Een platform waarmee verschillende partijen mensen meer regie over hun zorg willen geven en de zelfredzaamheid van mensen te vergroten. Ook dit is duidelijk ICT en dan voor mensen!

 Photo by NEC Corporation of America with Creative Commons license

Over de auteur:

Jos de Weerdt

Jos de Weerdt heeft een analytische inslag; vindt dat je niet moet vergeten te meten om iets te kunnen weten en neemt zelden genoegen met een zesje. Hij heeft zijn oorsprong in de ICT, maar is de laatste jaren actief in het Business Informatie Management vak, zowel binnen Ordina als daarbuiten. Daarnaast heeft Jos een sterke maatschappelijke betrokkenheid die zijn weerslag vindt in verschillende vormen van vrijwilligerswerk. Op Ordina.nl schrijft Jos over de dingen die hem, vanuit zijn vak, opvallen.