ORDINA BLOGT

Make it happen - Inspiratie in project management

  • Ronald Bottelier
  • 30 april 2015

Resultaat van een workshop projectimplementatie

Steeds opnieuw blijken de X-factoren persoonlijkheid, houding èn vakmanschap van de project manager belangrijke factoren voor projectsucces. Maar van waar komt de inspiratie?

In deze maiden blog deel ik mijn lessons learned als PM van mijn project management leraar, wijlen Frans Quadflieg, die voor mij een groot inspirator was. In ons Practitioner klasje was zijn oneliner "Make it happen!" een terugkerende beknopte samenvatting van onze project missie. De wijze waarop hij dat uitsprak was een en al aanmoediging. Knap werk met zo’n uitgesleten pakzin in een Prince2 training.

Frans was een gepassioneerde senior project manager, trainer en IPMA assessor met een rijke ervaring. Een vakman en een mooi mens. Zo’n tien jaar geleden had ik het geluk om bij hem mijn Prince2 certificaten te behalen, old-style met veel handmatig schrijfwerk voor het Practitioner examen. Naast zijn onuitputtelijke inspanning om ons voor te bereiden op de examens, deelde hij ook en passant zijn lessen vanuit zijn rijke ervaring. Die uitte hij in een set oneliners, gemêleerd met alle Prince2 termen waarvan ik er een paar zal noemen.

 Make it happen
 Powered by Kiezen is een keuze

"Als je project teveel bureaucratie heeft, heb jij het gedaan!"
Dat is een mooie escape uit de Prince2 karikatuur van “bureaucratisch” en een  confronterende spiegel. Dus schaal Prince2 met jouw inzicht -en met je opdrachtgever- op maat voor ieder specifiek project. Less is more.

"Project management is het managen van risico in plaats van het managen van problemen"
Een enorm inzicht. Ik werkte toen in een lerende en groeiende projectorganisatie waarbij de waarde van pro-actief risicomanagement nog in het kwadrant “onbewust-onbekwaam” zat. De escape voor PM brandweermensen.

"Binding is de sleutel tot projectsucces"
Dat is commitment. Aan de opdracht, de beoogde bedrijfsdoelen en aan jouw persoon en vakmanschap om je opdrachtgever zo goed mogelijk te helpen om deze doelen projectmatig te bereiken. En uiteraard aan je team(s).

Wat een rijkdom. En dat allemaal in een “blauwe” Prince2 Practitioner training. Aan het eind van iedere trainingsdag ging ik stuiterend van nieuw inzicht naar huis. Prince2 was saai, maar met deze invulling niet meer. Prince2 leverde mij als project manager instrumentarium om, in combinatie met bovengenoemde factoren, een projectopdracht te structureren en met klant en team tot succes te brengen.

Een guru zal Frans zichzelf niet genoemd willen zien. Maar voor mij was hij een levend voorbeeld van geïnspireerd (project) leiderschap, waardoor mijn kwartjes op de juiste plaats vielen en mijn liefde voor, en mijn begrip van het vak project management is gegroeid. Een vak dat ik tot die training al een jaar of vijf uitoefende. Dank daarvoor Frans.

En zijn het alleen de PM’s die het laten “happen”? Natuurlijk niet! Bovenal staat het team van professionals die de échte waarde creëren, hetzij in een klassieke Prince2 of in een Agile setting. “Make it happen” zou in de ideale wereld moeten cascaderen van executive naar projectmedewerkers en terug. De PM doet mee voor de kanalisering van het proces, de bewaking van koers en voortgang en is -als het even kan- de inspirerende aanjager van succes.

Collega project managers, make it happen!

Over de auteur:

Ronald Bottelier

Ronald Bottelier heeft een breed scala van projecten geleid, van software development voor telecom tot de verhuizing van Oracle productie databases, van de realisatie van een landelijke GIS applicatie met 3D topografie tot de inrichting en lancering van een corporate brand portal. Hij kent het (Agile) PM spel, zowel aan opdrachtgevers- als aan leverancierszijde. Zijn plezier en inspiratie komen uit zijn streven naar optimale samenwerking met klant en teams en het PM maatwerk dat voor ieder project nodig is. Hij maakt deel uit van de practice Digital-PM.