ORDINA BLOGT

Mijn probleem??

  • Ronald Bottelier
  • 28 augustus 2015

Photo credit: Care Package: Mix Tapes on crafty DVD via photopin (license)

Mijn probleem??

Nee, in een scrumteam is het ons probleem (toch?). Hoe fijn is dat!

Ik ben blij met de kanteling.

Het contrast van de scrummethodiek met hoe ik het soms ervoer in het pre-agile tijdperk vind ik enorm. De meest illustrerende uitspraak hierbij kreeg ik ooit van een requirement analist bij de oplevering van zijn product. Zijn legendarische woorden waren: “Vanaf nu is het jouw probleem.” Ik viel stil..
Hoorde ik dat goed? Was het vanaf nu mijn probleem??

Ooit werkte ik als projectmanager in een grote organisatie. Alle competenties waren in huis, ondergebracht in hun eigen afdeling: analisten, architecten, ontwikkelaars en testers. Elk met hun eigen lijnmanager. Ze hadden eigen kamers. Kamers waar alleen informatieanalisten of testers of ontwikkelaars zaten. En soms zelfs hadden ze als groep eigen vleugels in het gebouw. Heel duidelijk allemaal. Nog net geen eigen vlaggen, maar wél eigen muren.
Daar gebeurde het.

Zoals dat in een goede waterval gaat, diende het resultaat van deze analist als input voor de volgende stap: de ontwerpers. Zijn resultaat werd via mij -de projectmanager- over zijn muur gegooid met een strik en een glimlach “Jouw probleem”. En deze professional méénde wat ie zei.

Maar ontwerpers in mijn project had ik nog niet toegekend gekregen…
Want zo werkte de resourceplanning niet.

De planning van opvolgende rollen in de waterval werden ook sequentieel ingepland en toegekend. Dat was logisch, toch? Voor overlappend werk was geen budget. Later in het proces kon ik geen beroep meer doen op betrokken analist, want zijn tijd was op. Succes!

Maar nu begrijp ik die analist wel.
Hij had wel gelijk met zijn uitspraak “Vanaf nu is het jouw probleem”. En ik begrijp nu ook zijn ondertoon van medelijden. Het was namelijk een logisch gevolg van de organisatiespelregels waarin wij ons beiden verplicht moesten bewegen. Bedankt!

Was dit overigens wel projectmanagement? Ik voelde de beperking van de regels, omdat ik (op dat moment van mening was dat ik) geen mogelijkheden had om mijn project zo optimaal in te richten dat alle disciplines goed konden samenwerken. Omwille van de klant, want die was er ook nog.

Maar tijden veranderen. Op dit moment is deze organisatie zich ook aan het kantelen naar Agile. Gelukkig. En terugkijkend vind ik dit een memorabele ervaring in een moeizaam project.

Hoera voor scrum!
Processen voor mensen. En één probleem minder.

 

Over de auteur:

Ronald Bottelier

Ronald Bottelier heeft een breed scala van projecten geleid, van software development voor telecom tot de verhuizing van Oracle productie databases, van de realisatie van een landelijke GIS applicatie met 3D topografie tot de inrichting en lancering van een corporate brand portal. Hij kent het (Agile) PM spel, zowel aan opdrachtgevers- als aan leverancierszijde. Zijn plezier en inspiratie komen uit zijn streven naar optimale samenwerking met klant en teams en het PM maatwerk dat voor ieder project nodig is. Hij maakt deel uit van de practice Digital-PM.