ORDINA BLOGT

Een groep mensen is nog geen team

“Ik kan er geen vinger op leggen, maar niet alle teams werken even lekker...”. Laatst sprak ik met een klant over de implementatie van DevOps in zijn organisatie. De aanpak leek succesvol, want de productiviteit was inmiddels een stuk hoger dan in de pre-DevOps tijd. Maar toch, uit de cijfers blijkt slechts een derde van de teams goed met de methode uit de voeten te kunnen en de rest blijft achter.

  • 9 februari 2015

DevOps is een mindset binnen het Agile werken waar het draait om samenwerken. Veel organisaties hebben de ambitie om volgens deze mindset software te ontwikkelen. Iets wat ik uiteraard enorm toejuich, maar wel met een kanttekening. DevOps implementeren is meer dan een serie kekke tooltjes voor automatisch testen en deployen naar binnen fietsen. Het draait allemaal om samenwerken. Een niet te onderschatten aspect van succesvol DevOps werken is de samenstelling van je teams. Het zijn nog steeds de mensen die het moeten doen.

In mijn vorige blog schreef ik ook al over het nut van diversiteit in teams en dat je daarmee vaak betere resultaten behaalt. Toch schenken we er bij teamvorming erg weinig aandacht aan. Bij het kiezen van teamleden denken we er vaak niet aan om ook eens collega X te vragen omdat we daar altijd zo fijn mee in de clinch liggen. Of collega Y, die je alleen maar koffie ziet drinken in de kantine met andere collega’s. Je zoekt vaak de mensen uit die op jou lijken: dat werkt voor je gevoel nu eenmaal het prettigst (blijkt ook uit onderzoek).

Hoewel het makkelijker gezegd is dan gedaan, denk ik dat je een gezonde balans van eigenschappen moet nastreven in je team.
Zo kwam ik een paar jaar geleden als nieuw lid in een bestaand team dat een propositie moest ontwikkelen. De club bestond uit ongeveer acht mensen met praktisch hetzelfde karakter. Creatief, visionair, echt inspirators. De geweldigste plannen werden bedacht. Alleen gebeurde er verder erg weinig met die plannen. Dus werd er een inspirerende sessie georganiseerd waar een plan werd bedacht over wat we gaan doen met al die plannen. U raadt het al wat er met dat plan gebeurde…
Mijn (vaak) resultaatgerichte karakter bood hier geen soelaas meer.

Maar dit gebeurt ook andersom. Dat er teams zijn met overwegend mensen die veel beren op de weg zien, moeite hebben met verandering en gewoon graag doorwerken en niet vermoeid willen worden met allerlei nieuwe methodes. Die testen met een druk op de knop maar eng vinden. Het kan immers niet kloppen dat iets waar je eerst twee dagen over deed, nu opeens in 20 minuten klaar is.

Deze situaties zijn eerder regel dan uitzondering. Gebrek aan diversiteit in teams gaat ten koste van de productiviteit en het resultaat. Met verschillende karakters in een team zorg je dat er vanuit meerdere invalshoeken naar een probleem wordt gekeken. Op die manier kun je een betere oplossing ontwikkelen dan wanneer je met negen praktisch dezelfde individuen een probleem aanvliegt.

Bedenk eens wat er met de productiviteit zou gebeuren bij de hierboven genoemde klant als niet slechts een derde, maar al zijn teams goed in elkaar zouden zitten? Dan is in mijn ogen de DevOps implementatie pas echt geslaagd.