ORDINA BLOGT

Experimenteer, meet en leer

Neem, als een nieuw systeem gebouwd is, eens de tijd om te kijken waar het resourcegebruik nog beter kan. Dat levert snel verdiend geld op en is goed voor het milieu.

  • Ton Geurts
  • 15 februari 2015

Tijdens de bijeenkomst van het Knowledge Network Green Software (KNGS) op 22 januari werden de 10 Best Practices voor een groen IT systeem door Joost Visser, voorzitter van het KNGS, aangeboden aan Wim Sijstermans, CTO van de Rijksoverheid. De meeste van deze best practises lijken open deuren. Toch is er eentje waar ik even stil bij wil staan: Nummer 4. Durf te onderzoeken.

Het idee werd door Joost Visser verder onderbouwd in zijn Masterclass Duurzaam Digitaal 2017.  Bij de ontwikkeling van een nieuw IT systeem ligt de focus op het realiseren van alle gewenste functionaliteit, de kwaliteitseisen en de projectrandvoorwaarden van tijd en geld. Tegen het eind is het een gevecht tegen de deadline en gestresste projectleiders. Als de rook is opgetrokken staat er een systeem, gebouwd binnen de specs, tijd en budget. Is er ook gelet op het resourcegebruik van de systemen?

Nee? Dan wordt het tijd. Tijd om eens een stapje terug te doen en de zaak kritisch te bekijken. Bestudeer het energieprofiel van de oplossing. Dat energieprofiel is een eis geweest van de opdrachtgever. Nee? Dat zou het wel moeten zijn. Geen nood, dat maken we dan zelf wel. Over het energieprofiel heb ik al eerder geschreven.

Zet een of twee ervaren ontwikkelaars achter de code. Wat werkt efficiënter? Welke design patterns kunnen worden toegevoegd om de prestaties te verbeteren en het systeem groener te maken? Refactor, redesign en meet het energieprofiel opnieuw. En herhaal. Experimenteer, meet en leer nog een keer. En nog eens. Totdat we denken dat het niet meer rendabel is om nog verder te gaan. De opbrengsten kunnen groot zijn: minder hardware, minder energiegebruik, minder beheer en lagere licentiekosten.

De kennis die wordt opgedaan over verbetering van het resourcegebruik is mooi materiaal voor een uitgebreide code review of een workshop voor het development team. Deze kennisdeling maakt iedereen beter en zorgt dat er bij een volgend project minder tijd nodig is om de oplossing te verbeteren.

Dus durf te onderzoeken. Experimenteer, meet en leer. Daar worden we allemaal beter van.

Over de auteur:

Ton Geurts

Ton Geurts werkt sinds 2006 bij Ordina. Hij is een maatschappelijk betrokken solution architect. Vanuit dat perspectief schrijft hij over ontwikkelingen in de ICT, met speciale aandacht voor duurzaamheid.