ORDINA BLOGT

Innovatieve technologie in de sport

Wat zal innovatieve technologie betekenen binnen de sport wereld? Dat onderwerp stond centraal in de live uitzending van AllSportsradio vorige week vrijdag. Naar aanleiding van onze mooie gerealiseerde sportcases en ons innovatief karakter waren we uitgenodigd bij Allsportsradio om visie en cases toe te lichten.

  • Richard van Tilborg
  • 15 februari 2015

Samen met Lotte Lintmeijer van de Vrije universiteit(VU) Amsterdam hebben Jasper Jochem(SMART Technologies) en ik ingezoomd in de mogelijkheden van realtime feedback, massa data-analyse, smart sensoring, smarteyes, quantified self, gamification etc. kunnen bieden, maar ook wat de mogelijke nadelen zouden kunnen zijn (privacy, psychologie etc.). Van sensoren in tennisracket / mouw honkbalspeler / golfclub, virtueel een voetbalwedstrijd vanuit verschillende spelersperpectieven analyseren tot het leuker maken van fitness door virtual reality etc. etc. Technologie helpt sporters te verbeteren, maar daarnaast kan het ook een enorme beleving boost geven aan het publiek of de kijker thuis. Veel onderwerpen vlogen door de gewillige microfoon, wat zorgde voor een inspirerende uitzending waar het humaniseren van ICT een mooie sportief randje heeft gekregen. Dat werd extra bekrachtigd door inhoudelijk te zoomen op 2 van de cases die we gerealiseerd hebben.

 

Olympische roeiers

De eerste case was van de olympische roeiers, waar we vorige jaar met sensoring in de boot(op de dol) en realtime feedback via de Google Glass een mooi traject hebben gerealiseerd. Met name vanwege deze case was Lotte uitgenodigd, vanuit de VU is zij gepromoveerd bewegingswetenschapper en heeft toegelicht hoe de roeiers het hebben ervaren en welke theorie er achter ligt. Leuk om te weten is dat er ook al een vervolg op dit traject komt, waar we hopelijk volgende maand aan kunnen beginnen. Lees meer achtergrond in diverse publicaties te vinden bij Google met zoekwoorden “Roeiers Glass”, zoals SportKnowHowXL

 

Virtuele marathon

Daarnaast hebben we gesproken over onze virtuele marathon case, deze hebben we 2 weken geleden ingezet bij de midwinterrun te Apeldoorn. Doormiddel van een app op te telefoon werd informatie van een renner doorgestuurd naar de “centrale control room”, waar de achterban alles kon volgen op een kaart, waar alle renners met hun informatie op geplot werden.  Daarnaast werd er op een app getoond wat de afstand tussen jou en een specifieke renner was, zodat je op tijd klaar bent om mooie fotos te maken. Maar nog mooier was dat de achterban ook virtueel kon meelopen in 3d met een Oculus Rift, in een gemodelleerde wereld liep je onder andere mee op de snelheid en op de plaats waar de renner daadwerkelijk was. Een fascinerende beleving met zeer positieve reacties vanuit de achterban maar ook de renners, die op een of andere manier extra competitiegedrag gingen tonen... Dit was een eerste kleine pilot van het virtual reality geo platform waar nog meer visie achter zit, maar waarschijnlijk binnenkort meer hierover. Een kleine teaser:

 

Uitzending gemist?

Maar toch interesse in sport en technologie? Schroom niet om te contacten.