De geest is uit de fles

  • Herman Willemse
  • 17 juli 2015

Wanneer deed jij je eerste aankoop op internet? Grote kans dat het een boek was of een cd. Bestellen via internet vond ik de eerste keer best spannend: zou je dat wel doen? En dan betalen met je creditcard? Is het wel betrouwbaar? En heb ik het dan wel op tijd?

Boekenwinkels zijn uit het stadsbeeld verdwenen. Bijna althans. Ze legden het loodje. We kopen
(e-)boeken via internet. Gemakkelijk, snel en betrouwbaar. Cd’s kopen we sowieso niet meer, want we streamen. Een reis boeken, verzekering afsluiten? Zit er nog wel een reisbureau bij je in de buurt? In de dienstverlening aan consumenten, zoals verzekeren, reizen, gaat inmiddels twee derde over het internet. We zoeken, boeken en betalen online. In alle vertrouwen.

Een online touroperator of verzekeringsagent is nog altijd een bedrijf. Je kunt vooraf hun betrouwbaarheid checken, je bestelt, betaalt en zij leveren. Zo niet, dan vraag je je geld terug. En zo nodig stel je ze aansprakelijk. Waarborgen genoeg. Eigenlijk niet veel anders dan wanneer je bij een fysieke vestiging langs zou gaan.

En hoe zit het dan met Marktplaats? Airbnb? Uber? In de deeleconomie koop je van onbekenden. Hoe weet je dat wat je via Marktplaats koopt – van een onbekende – ook bij je afgeleverd gaat worden? Of dat het appartement dat je via Airbnb huurt – van een onbekende - er in werkelijkheid net zo schoon en verzorgd uitziet als op de foto? Of dat je met je Uber chauffeur – een onbekende - veilig en ongeschonden op de plaats van bestemming aankomt? Uiteraard controleer je de verkoper, bekijk je de recensies en lees je de reviews. Maar vooral hebben bemiddelaars als Marktplaats, Airbnb enz. er groot belang bij dat er geen onregelmatigheden plaatsvinden. Vertrouwen opbouwen en behouden is voor hen van levensbelang.

Marktplaats (125.000 transacties per dag), Airbnb (800.000+ locaties wereldwijd) en andere online bemiddelaars veranderen de dienstverlening, zoals Jeff Bezos van Amazon en zo vele andere webwinkeliers de detailhandel veranderden. Nieuwe toepassingen van nieuwe technologie.

Er is een volgende disruptieve “golf” onderweg: de blockchain, met de bitcoin als de meest bekende toepassing. In de kern is de blockchain niets anders dan een volledig openbaar, digitaal grootboek. Een grootboek in een volledig decentraal netwerk, met nodes die het allemaal eens moeten zijn met een transactie die in dat grootboek ingevoerd wordt.

Het internet voor geld is het al genoemd. Maar het gaat breder: in feite kun je er alles van waarde, van eigendom in vastleggen. Met nog een ander groot voordeel: je kunt het geld programmeren, je kunt het labellen, er een geldigheidsdatum aan koppelen enz. Je kunt je hypotheekakte vastleggen in de blockchain en tegelijk je maandelijks af te dragen premie regelen. Een ander mooi voorbeeld is het Persoons Gebonden Budget (PGB). Je kunt dat in de blockchain zo labellen dat het alleen uit te geven is voor het vooraf vastgelegde doel van persoonlijke zorg. Compliance vooraf, dus geen tijdrovende controles achteraf meer.

Transacties zijn real time en kosten een fractie van wat een traditionele transactie nu kost. Dat gebeurt volkomen transparant, elke transactie wordt in de blockchain vastgelegd. En het is volkomen betrouwbaar, want elke transactie is uniek, onomkeerbaar en wordt volledig geautomatiseerd gecontroleerd, met slimme wiskundige algoritmen. De blockchain wordt de Trusted Third Party, waar we nu nog gebruik moeten maken van banken, verzekeringsagenten, notarissen enz.

Zoals bij elke vernieuwing wordt er ook gewaarschuwd. Vanuit het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) bijvoorbeeld. Er is geen toezicht op de bitcoins, geen centrale uitgevende instantie, de koers schommelt te veel, het depositogarantiestelsel geldt voor bitcoins niet. Dat zal snel moeten veranderen, want de blockchain is een feit. De geest is uit de fles. Reguleren is noodzakelijk. Wet- en regelgevers kunnen zich er maar beter op voorbereiden. New York (State) gaf al het goede voorbeeld met de Bit License. Faciliteren van vernieuwing maar met drie harde targets: bescherming van de consument, veiligheid op het internet en bestrijding van witwassen.

Sinds 2011 groeit het aantal startups in de FinTech explosief. Zij bouwen business met de blockchain als fundament. De investeringen in FinTech bedrijven verdrievoudigde in 2014 naar 12 miljard (Accenture). Het borrelt en bruist. Wat wordt de echte doorbraak? Wie wordt de Jeff Bezos van de blockchain?

Over de auteur:

Herman Willemse

Herman Willemse is project- en programmamanager bij Ordina Finance Projectmanagement. Hij heeft ruime ervaring met projecten en programma’s bij verzekeraars, banken en ook de overheid. Hij werkt primair vanuit de doelen en belangen van de business en meestal in een organisatiebrede context. Projecten en programma’s ziet hij in de eerste plaats als mensenwerk, communicatie en afstemming zijn wezenlijk. Ordina Finance Projectmanagement is een team projectmanagers die allemaal meerdere jaren ervaring hebben bij het uitvoeren van projecten bij banken en verzekeraars in Nederland. Zij zijn hierdoor in staat om de wensen van de business beter te begrijpen en te vertalen naar de implementatie in IT-systemen.