De hackatrain komt op stoom

  • Gastblogger
  • 14 juli 2015

De hackatrain is op weg naar Berlijn. Om stipt 9.01 uur is de trein vanuit Amsterdam Centraal vertrokken. Eerder die morgen verzamelden de deelnemers zich in de Amsterdamse Hogeschool aan de Weesperstraat vlakbij het Amstel Station om zich in te schrijven en kennis te maken.  Sommige deelnemers hebben dan al een lange reis achter de rug, omdat ze ’s morgensvroeg uit Groningen zijn vertrokken. 

Nadat iedereen zich heeft geïnstalleerd gaan de teams geconcentreerd aan het werk. Dat moet ook wel, want ze hebben slechts 6,5 uur om een nieuwe toepassingen te bedenken die het reizen met de trein aangenamer moet maken. Voorwaarde daarbij is dat de reiziger die toepassing onbelemmerd via zijn eigen mobiele apparaat kan gebruiken.

Consultants Gerard Boersema en Patrick van Burgel van Ordina  hebben in het midden van de coupe een tafel geconfisceerd waar ze de Rail Academy hebben opgericht. Hier zullen ze de komende uren de teams met raad en daad bijstaan. Een van de middelen die ze hiervoor gebruiken is een rollenspel, waarbij Gerard en Patrick afwisselend zes persona’s spelen. Dit zijn bepaald type reizigers die de NS zelf ook gebruiken. Elk van deze personages heeft zijn  eigen psychologische kenmerken.

Gerard: “Voor de teams is het belangrijk dat ze bij het bedenken van hun oplossing rekening houden met deze typen, omdat die psychologische factoren belangrijk zijn voor de beleving van de reiziger. Door verschillende typen te spelen, krijgen de teams inzicht hoe die typen op verschillende situaties reageren.”

Over hun eerste rollenspel zijn de twee consultants tevreden, maar een overvolle treincoupe maakt het er niet gemakkelijker op en vraagt om veel improvisatie. En als iemand van BNR Radio  vlak achter hen een interview gaat houden en de conducteur ook nog omroept dat station Apeldoorn over vijf minuten wordt bereikt, is de chaos compleet.